Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Wat is femicide?

Wat is femicide? Femicide is de moord op een vrouw, omdat ze een vrouw is. Femicide is dus gender gerelateerd. Tot oktober 2020 zijn er reeds acht vrouwen op een brute wijze van het leven beroofd (figuur 1).
Figuur 2 geeft het aantal vrouwen weer die in de periode 2010-2019 vermoord zijn geworden door hun partner of ex-partner. Dit staat ook wel bekend als een vorm van intieme femicide.

Een rapport dat in 2016 werd gepubliceerd door de Small Arms Survey (“A Gendered Analysis of Violent Deaths”) geeft aan dat “van de 25 landen met de hoogste percentages vrouwenmoord ter wereld, 14 komen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”. Er zijn verschillende vormen van femicide, waaronder: intieme femicide; niet-intieme femicide; eerwraak; seksuele geaardheid-haatmisdrijven; bruidsschat gerelateerde femicide; en vrouwenmoord door de georganiseerde misdaad.

Hoewel de term femicide nog niet wordt gebruikt in de Surinaamse wetgeving bestaat er wel een strafrechtelijke kwalificatie voor dit delict, opgenomen in art 349 (Moord) van het Wetboek van Strafrecht. Een aantal Latijns-Amerikaanse landen hebben, in tegenstelling tot Suriname, hun wetten aangepast om deze misdaad te bestraffen en te classificeren als femicide.