Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Banen, productiviteit en duurzame groei focuspunten bij DWCP III seminar 

De Nationale Commissie Decent Work is tijdens een door haar georganiseerd seminar ingegaan op het eerste prioriteitsgebied van het derde Decent Work Country Programma Suriname (DWCP SU III), namelijk “Banen, productiviteit en duurzame groei.” Het seminar is georganiseerd met als doel om actoren die belast zijn met het formuleren, uitvoeren en bevorderen van beleid op het gebied van Decent Work te informeren en met hen in dialoog te gaan. Het seminar heeft plaatsgevonden op 29 september 2023 op het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS). Aan dit seminar hebben vertegenwoordigers van overheidsinstanties als ook vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven en de vakbeweging deel genomen.  

Glenn Piroe, voorzitter van de Nationale Commissie Decent Work en onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken op het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken  (AWJ), heeft een voorafgaand aan het seminar een algemene introductie gedaan van het ontwikkelingsprogramma DWCP SU III, welke Suriname in februari 2023 heeft ondertekend met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het DWCP SU III is bedoeld om hoofdzakelijk uitvoering te geven aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Vooral doel No. 8: Economische Groei en Decent Work.  Piroe heeft aangegeven dat dit seminar de eerste stap is tot regelmatige overleg.

Charlene Soerodimedjo, vindt het belangrijk dat partijen weten wat de impacten zijn van de prioriteitsgebieden op Decent Work in Suriname. Zij is commissielid en vertegenwoordiger vanuit de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Soerodimedjo heeft een uiteenzetting gegeven over degelijke groene banen voor iedereen. Banen die bijdragen aan het behoud of het herstel van het milieu en op een constructieve manier bijdragen aan duurzaamheid met gezonde, veilige en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het is volgens Soerodimedjo belangrijk na te gaan hoeveel groene bamen Surimame reeds bezit om de focus te kunnen leggen op verdere ontwikkeling. Ook zal worden gekeken naar groene sectoren die de inrichting en het beheer van natuurgebieden en bosgebieden omvatten. Daarnaast zal het vergroten van de toepassing op waardeketens binnen de groene sector een uitdaging zijn, gezien de behoefte  voor ontwikkeling van nieuwe productieve sectoren in Suriname , inclusief ‘groene’ sectoren.  

Commissielid Kamlesh Ganesh, die namens de VSB zitting neemt in de commissie,  heeft een presentatie gehouden over productiviteit en concurrentievermogen van ondernemers. Daaruit blijkt dat de grootste belemmeringen voor de productiviteit en het concurrentievermogen van bedrijven  in Suriname te maken hebben met : onvoldoende toegang tot financiering inclusief microfinanciering voor ondernemerschap,  omslachtige administratieve procedures en vereisten om een bedrijf te kunnen starten, tekorten aan vaardigheden en discrepanties zoals een gebrek aan adequate bedrijfsopleiding, onderontwikkeling en gebrek aan integratie van toeleveringsketens die hoogwaardige industrieën kunnen ondersteunen bijvoorbeeld  voedsel- en houtverwerking. Maar ook ontoereikende openbare infrastructuur en diensten om exportontwikkeling en handel te ondersteunen en lage acceptatie van technologie vormen een belemmering. Daarnaast is een hoge mate van informaliteit, vooral onder MKMO’s, een beperking van de productiviteit en het concurrentievermogen. Ganesh  onderstreepte het bereiken van de volledige operationalisering van het CIP als een prioriteits kwestie voor stakeholders voor het DWCP. 

Micro-, Kleine en Middelgrote Ondernemingen (MKMO’s), vormen een sleutel segment van de Surinaamse particuliere sector en zijn een essentiële bron van werkgelegenheid en inkomen voor veel huishoudens. Claudette Etnel die ook deel uitmaakt van de commissie en voorzitter is van de Raad voor Coöperatie wezen (RACO), heeft het gehad over veerkrachtigere en productievere MKMO’s en coöperaties. MKMO’s waaronder zelfstandigen en coöperaties, zijn tevens essentieel om het aanbod van Decent Work te vergroten. Belemmeringen voor het opstarten en ontwikkelen van kleine bedrijven, en coöperaties moeten volgens Etnel worden weggewerkt om de toegang tot financiële middelen te vergemakkelijken. Ook de kosten en processen voor het opstarten van nieuwe bedrijven moeten realistisch en aantrekkelijk zijn. Dat de Surinaamse regering het belang van het bevorderen van duurzame MKMO-ontwikkeling heeft erkend en is begonnen met het werken aan specifieke MKMO-wetgeving mag worden gezien als een stap in de goede richting.  

De Nationale Commissie Decent Work wil in goede communicatie zijn met alle stakeholders over het derde ontwikkelingsprogramma DWCP SU III. Over de prioriteitsgebieden: “Levensonderhoud, menselijk kapitaal en geschoolde arbeidskrachten”, alsook  “Arbeidsmarktbeheer en arbeidsrechten”, zullen op een later te bepalen datum met stakeholders van gedachten worden gewisseld. 

Paramaribo, 13 oktober 2023 

Communicatie Unit 

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken 

Een momentopname tijdens het Decent Work Country Programma Suriname (DWCP SU III) seminar.