Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

ARADIS-project van start: Strategische aanpak tegen klimaatrisico’s voor waterbeheer

Het ARADIS project zal Suriname in staat stellen om onderzoek te doen naar de veiligheid van haar grondwatervoorraden en tevens strategieën te ontwikkelen hoe er het beste mee om te gaan.

Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft onder andere tot taak het formuleren en coördineren van de implementatie van het Nationaal Milieubeleid. Een onderdeel hiervan is het bevorderen van een duurzaam en efficiënt beheer en bescherming van onze natuur en het milieu. In lijn met deze doelstelling werkt het Ministerie van ROM in samenwerking met ILACO N.V. aan het project “Enhance the Resilience of Suriname’s Water Supply System by Modelling Drought Risks and Developing a Roadmap of Prioritized Alternatives for Aquifer Recharge” (ARADIS). Dit project heeft als doel de weerbaarheid van Suriname’s watersysteem te versterken door droogterisico’s te analyseren en strategische alternatieven voor grondwateraanvulling te ontwikkelen.

Op donderdag 5 december jl. werd een kick-off meeting voor dit belangrijke project georganiseerd. Tijdens zijn toespraak benadrukte ROM-minister Marciano Dasai het belang van dit project voor Suriname: “Het ARADIS-project markeert een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om waterzekerheid te waarborgen en onze samenleving weerbaar te maken tegen de uitdagingen van klimaatverandering.” Hij wees op de kwetsbaarheid van Suriname’s afhankelijkheid van grondwater en onderstreepte dat inclusieve besluitvorming en samenwerking essentieel zijn om duurzaam waterbeheer te realiseren. De minister noemde het project een model van innovatieve samenwerking dat bijdraagt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaronder schoon water en sanitatie (SDG 6) en klimaatactie (SDG 13).

Er werden presentaties verzorgd over een stakeholderanalyse, het ARADIS-werkplan, grondwater in Suriname en Managed Aquifer Recharge-alternatieven, waarna de participanten in discussiegroepen werden verdeeld. Tijdens deze workshop werden belangrijke stakeholders op de hoogte gebracht van de bedoeling van dit project en werd hun feedback gevraagd over de gepresenteerde informatie.

Klimaatverandering als drijfveer voor ARADIS
De belangrijkste reden voor dit project is de bezorgdheid over klimaatverandering. De hoeveelheid neerslag neemt af en langdurige droogte neemt toe, hoewel er korte periodes van wateroverlast en intense buien zijn. De zeespiegel gaat stijgen, wat betekent dat het zoute zeewater de Suriname rivier gaat indringen. De verwachting is dat met 1 meter zeespiegelstijging het water 15 km of meer naar binnen dringt. Dit zal verzilting van het grondwater met zich meebrengen en eventueel tot gevolg hebben dat er minder zoetwaterbronnen ter beschikking zijn.

Belangrijkste droogterisico’s en het ARADIS-project
Op de vraag wat de belangrijkste droogterisico’s zijn waarmee Suriname wordt geconfronteerd, en hoe het ARADIS-project zal helpen om deze risico’s beter te begrijpen en te beheren, antwoordde de projectmanager het volgende:
“Er zijn verschillende bedreigingen, waarvan klimaatverandering een van de grootste en meest onvoorspelbare is. Wij concentreren ons voornamelijk op risico’s voor droogte en verzilting op het gebied van grondwater en grondwaterwinning. Er zijn binnen de verschillende sectoren bedreigingen. Wij hebben met deze workshop de stakeholders working group geïnstalleerd zodat het draagvlak voor het project zo groot mogelijk is. De stakeholdersworkinggroup heeft ervoor gekozen om zich binnen dit project te concentreren op drinkwater.”

Innovatieve technologieën en alternatieven
Er zijn verschillende technieken die internationaal reeds bekend zijn en reeds gebruikt worden. “We gaan beginnen met kijken wat noodzakelijk is. ILACO zal meerdere alternatieven voorstellen en vervolgens gaat de stakeholdersworkinggroup één kiezen waarvoor een pilot opgezet zal worden,” aldus de projectmanager. Het idee van Managed Aquifer Recharge is dat je oppervlaktewater opslaat in de ondergrond. Dit kan door infiltratievijvers, putten of recharge langs rivieren te creëren. De technieken en variaties zijn talrijk en kunnen worden afgestemd op de behoeften van Suriname.

Betrokkenheid van belanghebbenden
Tijdens de workshop werd ook besproken hoe lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden betrokken kunnen worden bij het project. Het team zal eerst de droogtegevoeligheid en risico’s in kaart brengen en zich richten op huishoudens en kleinschalige ondernemers. Volgens de projectmanager zal de impact op kleine consumenten, zoals huishoudens en warungs, ook worden meegenomen. Daarnaast werd het belang van publiek-private samenwerkingen benadrukt. De prognose is dat hier minimaal één jaar aan besteed zal worden.

Essentie van het project voor Suriname
Waarom is het ARADIS-project juist nu essentieel voor Suriname? Volgens de projectmanager moet eerst een assessment plaatsvinden om het effect van extreme droogte op grondwatervoorraden beter te begrijpen. Zonder bewustzijn en regelgeving kan het grondwater kwetsbaar blijven voor vervuiling en andere problemen. Managed Aquifer Recharge is een belangrijke stap in het versterken van drinkwaterbeheer vanuit het oogpunt van klimaatbescherming.

Dit project symboliseert een brede beweging richting duurzaam waterbeheer en klimaatresistentie in Suriname.