Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Anti-corruptie Commissie geïnstalleerd als meerwaarde voor rechtstaat

De gevolgen van het bestaan van corruptie zijn op nationaal en internationaal vlak zichtbaar. Om op nationaal niveau zaken aan te pakken heeft president Chandrikapersad Santokhi op vrijdag 5 mei de Anti-corruptie Commissie geïnstalleerd, en wel onder voorzitterschap van Ilse Krenten. De benoeming van deze commissie vloeit voort uit artikel 2 van de Anti-corruptiewet. In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname heeft voorzitter Krenten de meerwaarde van de commissie benadrukt.

Voor de rechtstaat zal het betekenen dat er preventie zal zijn van corruptieve handelingen. “Vroege signalering van misstanden binnen staatsinstellingen en het doorgeleiden van meldingen naar de procureur-generaal, zijn belangrijke taken van de Anti-corruptie Commissie”, aldus de functionaris. Voorzitter Krenten zegt dat er nog wat randvoorwaarden in orde gemaakt moeten worden. Ook moeten er enkele staatsbesluiten komen om het functioneren van de commissie te effectueren.

President Santokhi merkt op dat er ook op internationaal niveau werd uitgekeken naar de installatie van de Anti-corruptie Commissie. Hij noemt in dit kader onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank, met welke internationale financiële instellingen Suriname relaties heeft. “Daarom is er in de afgelopen periode heel veel werk verzet om tot dit punt te komen”, voegt het staatshoofd eraan toe.

Hij noemt de benoeming van de commissie een stap in de goede richting om corruptie aan te pakken. “Een stap naar een beter Suriname. Maar dit alleen is niet voldoende. Hiermee wil ik benadrukken dat wij meerdere stappen zullen moeten nemen om corruptie te bestrijden en te voorkomen in Suriname”, onderstreept het staatshoofd.

Meer nieuws

Toelichting op de Visum- en Toeristenkaartprocedure

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) wenst wederom de gemeenschap een toelichting te geven over de  reeks van veranderingen, vanaf 2019,