De Raad voor Coöperatiewezen (RACO) heeft op zondag 23 april 2023 in Nieuw Aurora een eendaagse training ‘Richtlijnen voor het opzetten van een Coöperatie’ gehouden voor micro-ondernemers van verschillende dorpen in Sipaliwini. De aanleiding tot deze training was het feit dat micro-ondernemers van de verschillende dorpen zich al enige tijd inspannen om coöperaties op te zetten voor de effectiviteit en efficiëntie van economische activiteiten, maar hadden een steun in de rug nodig. De training werd verzorgd door de voorzitter van de RACO, Claudette Etnel.
Bij de opening van de training stond Etnel stil bij het belang van coöperaties voor micro-ondernemers in de verre districten. Zo gaf zij aan dat coöperaties het voordeel hebben van een collectiviteit, waardoor producten goedkoper aan de man gebracht kunnen worden en productiemiddelen en brandstof voordeliger ingekocht kunnen worden. Ook dragen coöperaties bij aan werkgelegenheid en tot vergroting van het eigen inkomen en tegelijkertijd ook het nationaal inkomen. Leden kunnen volgens haar stoppen of instappen, zonder dat het voortbestaan van de coöperatie in gevaar komt. De RACO zal zich volgens haar altijd inzetten om het coöperatief ondernemerschap te stimuleren in ons land.
De deelnemers vonden de training nuttig en leerrijk. Zij hebben actief geparticipeerd door veel vragen te stellen over de voordelen van onderlinge samenwerking en over de werking van coöperaties. Zij hebben vooral belangstelling getoond in het opzetten van voornamelijk landbouwcoöperaties. Het is in de bedoeling om over een maand de besturen van de opgerichte cooperaties te installeren. Tegelijkertijd zullen de deelnemers een vervolg training krijgen in het werven van leden en het succesvol runnen van een coöperatie. Ook zal worden getracht om een netwerk op te zetten bestaande uit de verschillende coöperaties. Aan deze training hebben 33 personen deelgenomen die afkomstig waren uit: Abenasiton, Akisi Amauw, Asindo Opo, Atjoni Pasie, Baling, Botopasi, Dangogo 1, Daume, Djoemoe, Gaantatai, Gingesitonu, Godo, Gujaba, Gunzi, Heikununu, Jawjaw, Kajapaati, Kajana, Kampoe, Ligolio, Lombe, Pambooko, Pempe, Pikin Slee, Salubanga, Semoisi, Tjaikonde, Tutubuka, Pokigoon en Santigron.
De RACO is een werkarm van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en is belast met het promoten en begeleiden van coöperaties. De hoofdtaak is het bevorderen van het coöperatiewezen in Suriname. De RACO heeft eerder ook een groep startende vrouwelijke ondernemers getraind in samenwerking met de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE). Ook is er een virtuele training verzorgd over ‘coöperatief ondernemerschap’ aan enkele startende ondernemers. De RACO zal zich blijven inzetten om micro-ondernemers te begeleiden bij het opzetten van coöperaties. Trainingen en voorlichtingssessies behoren ook hiertoe.