Stichting Natuurbehoud Suriname
Inleiding
Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU), welke resorteerd onder het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, is opgericht op 17 juni 1969.
MISSIE
STINASU is de leiding- en richtinggevende organisatie in de ecotoeristische en natuurbeschermingssector binnen de beschermde gebieden in Suriname en draagt actief bij aan het duurzaam gebruik en behoud van Suriname’s natuur.
VISIE
Het aanbieden en faciliterenvan eco- en natuurtoers in Suriname’s beschermde gebieden,door middel van het geven van richtlijnen voor duurzaam gebruik van onze natuur, het verzorgen van natuureducatie en het faciliteren van natuuronderzoek.
STINASU heeft conform de statuten onderstaande doelen:
- De verwezenlijking van de doelstellingen welke worden beoogd met de aanwijzing van natuurreservaten op grond van “Natuurbeschermingsverordening 1954”.
- Bijdragen aan de beschermingvan natuurobjecten, van overheidswege, door:
- Het stimuleren, coördineren en (mede) financiëren van de wetenschappelijke exploratie en het dienstbaar maken van al bestaande natuurreservaten middels:
- het aanknopen en onderhouden van contacten met en het lid worden van internationale instellingen die zich bewegen op natuurbeschermingsgebied;
- het verkrijgen van financiële en technische steun bij genoemde organisaties;
- het programmeren en begeleiden van het wetenschappelijk onderzoek in de reservaten en het ter beschikking stellen en publiceren van de uit dit onderzoek voortkomende resultaten.
- Het dienstbaar maken van de reservaten aan de rekreatieve, opvoedkundige en economische doeleinden waartoe deze reservaten mede zijn ingesteld, dit door middel van:
- het toegankelijk maken van de reservaten;
- het onderhouden en exploiteren van transport naar en in de reservaten en het construeren en exploiteren van overnachtingsgelegenheden in de reservaten;
- stimuleren van bezoek aan de reservaten door middel van promotie in binnen- en buitenland, onder leiding van daartoe op te leiden explicerend en toezichthoudend personeel;
- de uitgifte van publicaties en voorlichtingsmateriaal op het gebied van de natuurbescherming in het algemeenen van het landschap, de flora en de fauna van de reservaten in het bijzonder; dit zowel ten behoeve van de scholen als van het volwassen publiek.
- Het streven naar bescherming en dienstbaar maken ten behoeve van de wetenschap, de rekreatie en de volksontwikkeling, van nog niet of niet voldoende wettelijk beschermde objecten.
- Het verkrijgen van financiële middelen benodigd voor de verwezenlijking van de in het voorgaande genoemde werkzaamden.
STINASU wordt geleid door een directeur onder toezicht van een bestuur, van minimaal 5 leden. (sinds 2020 is het STINASU-bestuur demisionair)
De directeur vertegenwoordigd de stichting in en buiten rechte.
De procuratie voor alle banktranscties ligt bij het bestuur.
De directeur behoeft goedkeuring van het bestuur voor:
- De dienstvoorwaarden van het vaste personeel
- Het verkrijgen, bezwaren of vervreemden van roerende goederen.
- Verkrijgen, bezwaren of vervreemden van zakelijke rechten en van onroerende zaken.
STINASU is verantwoordelijk voor activiteiten in en het beheer van 5 beschermde gebieden:
- 1 (één) Natuurpark: het “Brownsberg Natuurpark”
Een berg bedekt met vele verschillende bostypen, een rijkdom aan biodiversiteit in flora en fauna. Dit natuurpark loopt door tot aan het stuwmeer en beslaat een oppervlakte van 12.000 ha.
- 3 (drie) Natuurreservaten in samenspraak met LBB:
a)“Raleighvallen”– deel van Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR);
Een UNESCO erfgoed site, vanwege de rijke en ongerepte biodiversiteit.
b) “Baboensanti” een deel van het Galibi Natuurreservaat;
Een legstrand voor 4 bedreigde zeeschildpadden.
c) “Boven Coesewijne” Natuurreservaat;
Vooral rijk in diversiteit aan in vogels en vissoorten.
- 1 (één) Multy Use Management Area (MUMA) in samenspraak met LBB:
“Matapica”, deel van “Noord Commewijne-Marowijne MUMA”.
Een legstrand voor 4 bedreigde zeeschildpadden soorten.
Huidige Situatie
Status van de 5 beschermde gebieden van STINASU
Raleighvallen en Brownsberg zijn de twee beschermde gebieden waar STINASU de afgelopen jaren, lokake en buitenlandse toeristen en wetenschappelijk onderzoek accomodeeert. De overige oorden in beschermde gebieden zijn momenteel gesloten voor toerisme activiteiten.
Toerisme
Reserveringen voor Brownsberg en Raleighvallen mogen op het STINASU kantoor gemaakt worden (exclusief transport, maaltijden en gids)
Voor verzorgde tours naar Brownsberg en Raleighvallen gelieve uw boeking via een Surinaamse tourbedrijf te boeken.
Het STINASU kantoor kan u hierbij van de nodige informatie en beleiding voorzien
Overige
- Er wordt momenteel hard gewerkt aan het rehabiliteren van de afdelingen Projecten en Onderzoek van STINASU
- STINASU heeft 31 medewerkers ter beschikking, waarvan 45% op het hoofdkantoor in Paramaribo werkzaam zijn en 55% in het binnenland werken, verspreid over 3 van onze beschermde gebieden. En wel te Brownsberg Natuur Park, Raleighvallen (CSNR) en Baboensanti in het Galibi natuurreservaat.
Recente STINASU projecten:
https://www.brownsberg2020.com/