Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Cursisten SAO versterken vakmanschap in erfgoedbehoud

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) heeft op maandag 10 februari 2025 het startsein gegeven voor het project Oso Tori Oso, gericht op het behoud van het Surinaams cultureel erfgoed, met name de kleine traditionele houten volkswoningen, die in de 19de en 20ste eeuw het straatbeeld domineerden. Dit project biedt cursisten van de Bouwafdeling en Machinale Houtbewerking de kans om in een leertraject van enkele maanden traditioneel vakmanschap te leren en toe te passen in de erfgoedsector, waarmee zij tevens hun positie op de arbeidsmarkt versterken. De opgedane kennis opent deuren naar werk in de erfgoedsector, waar zij kunnen bijdragen aan de restauratie en het onderhoud van gebouwd erfgoed.

Het project Oso Tori Oso wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse stichting Under the Blue Surface (UBS). Als tastbaar symbool van dit verleden zullen de cursisten van de SAO in dit leertraject een mobiel houten miniatuur huis bouwen, geïnspireerd op de historische houten volkswoningen die nog steeds in Paramaribo te zien zijn. Dit huis zal dienen als reizende tentoonstelling op verschillende locaties in de stad. 

Naks zal in dit partnerschap zorg dragen voor verhalen en herinneringen over het gedeelde historische verleden van Suriname en Nederland, vooral gericht op de traditionele houten volkswoningen. Bezoekers zullen worden aangemoedigd om verhalen over hun voorouders en erfgoed te verzamelen en te delen.

Instructeurs van de SAO en UBS zullen de cursisten begeleiden bij het aanleren van vaardigheden die niet alleen waardevol zijn voor restauratieprojecten, maar ook breder toepasbaar zijn in de bouw- en houtbewerkingssector. Met dit project bewijst SAO opnieuw haar rol als opleidingsinstituut dat jonge vakmensen voorbereidt op een dynamische arbeidsmarkt. Door erfgoedbehoud te koppelen aan vakonderwijs en werkgelegenheid, krijgen cursisten niet alleen een waardevolle praktijkervaring, maar ook een sterkere uitgangspositie in hun toekomstige carrière. De Nederlandse Ambassade heeft dit project ondersteund met een donatie, die is gebruikt voor de aanschaf van materiaal en machines voor de Bouwafdeling en Machinale Houtbewerking, welke ingezet zullen worden voor de opleiding van de cursisten in het kader van dit project. Ook partner UBS deed de nodige schenkingen aan de SAO.

Bij de start van dit project werden de cursisten toegesproken door de minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, de ambassadeur van Nederland, Walter Oostelbos, Robbert van der Horst van de Nederlandse stichting Under the Blue Surface, de directeur van SAO, Joyce Lapar, en de voorzitter van de Raad van Bestuur van de SAO, Naomi Esajas-Friperson. Alle sprekers hebben benadrukt dat dit project, naast de vaardigheden die de jongeren zullen opdoen, tegelijkertijd hun waardering voor gebouwd erfgoed zal versterken, juist in een tijd waarin de maatschappelijke waardering voor erfgoed in Suriname afneemt.

Minister Mac Andrew ziet het project als out-of-the-box denken. Dit, omdat het neerkomt op een vernieuwende aanpak, die vakscholing, de arbeidsmarkt en de groeimogelijkheden van de SAO met elkaar verbindt, terwijl het tegelijkertijd het behoud van erfgoed stimuleert. Volgens de bewindsman biedt dit project cursisten de kans om vaardigheden te ontwikkelen die deuren openen in de erfgoedsector, waarbij zij kunnen laten zien dat vakmanschap en erfgoedbehoud ook hand in hand kunnen gaan.

Paramaribo, 11 februari 2025
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken

SAO-cursisten, waaronder een dame, van de Bouwafdeling en Machinale Houtbewerking zijn gestart met het versterken van hun vakmanschap in erfgoedbehoud. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere minister Mac Andrew en de Nederlandse ambassadeur Oostelbos.