De technische missie van het Decent Work Team and Office for the Caribbean van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft op donderdag 23 januari 2025 een tussentijdse evaluatie uitgevoerd van de implementatie van het derde Decent Work Country Programme Suriname 2023-2026 (DWCP SU III). De evaluatie vond plaats tijdens een workshop met de voorzitter en leden van de Nationale Decent Work Commissie onder leiding van Glenn Piroe.
De bijeenkomst werd geopend met toespraken van de directeur van de ILO, de heer Joni Musabayana, en de minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), Steven Mac Andrew. De ILO-directeur prees Suriname wederom om zijn inzet en voortrekkersrol in de regio. Hij benadrukte dat Suriname momenteel toonaangevend is op het gebied van de implementatie van het DWCP en complimenteerde zowel de minister als de voorzitter van de Nationale Decent Work Commissie voor hun leiderschap. Hij moedigde de commissie aan om deze evaluatie te benutten als een moment van reflectie en te kijken naar mogelijkheden om de uitvoering in de resterende looptijd verder te verbeteren.
Minister Mac Andrew onderstreepte het belang van het behalen van de gestelde doelen tegen 2026. Volgens de minister biedt de tussentijdse evaluatie niet alleen de kans om de voortgang te toetsen aan de oorspronkelijke doelen, maar ook om eventuele knelpunten en inefficiënties aan te pakken. Hij noemde de evaluatie cruciaal om de impact en effectiviteit van het programma in de resterende periode te waarborgen.
De evaluatie richtte zich op drie prioritaire gebieden van het derde DWCP:
- Banen, productiviteit en duurzame groei: Het stimuleren van milieuvriendelijke en gediversifieerde economische groei om het aanbod van Decent Work jobs te vergroten.
- Levensonderhoud, menselijk kapitaal en een geschoolde beroepsbevolking: Het ontwikkelen van vaardigheden, verbeteren van de dienst Arbeidsbemiddeling en het opzetten van een samenhangend sociaal beschermingssysteem.
- Arbeidsmarktbestuur en arbeidsrechten: Het versterken van arbeidsmarktinstellingen en -wetgeving om Decent Work jobs en fundamentele arbeidsrechten te waarborgen.
De Nationale Decent Work Commissie heeft een tripartiete samenstelling met vertegenwoordigers van het ministerie van AWJ, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). De commissie ziet toe op de voortgang van het DWCP en promoot decent work door middel van regelmatige consultaties met stakeholders en jaarlijkse voortgangsrapportages.
Paramaribo, 23 januari 2025
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken
De technische missie van het Decent Work Team and Office for the Caribbean van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft een tussentijdse evaluatie uitgevoerd van de implementatie van het derde Decent Work Country Programme Suriname 2023-2026 (DWCP SU III) in de ballroom van Marriott.