Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Defensie

Acht majoors ronden hoogste militaire opleiding in Suriname af

Acht majoors hebben met succes de eerste Bevelvoering- en Stafcursus bij het Instituut voor Defensieopleidingen (IDO) afgerond. Het gaat om Brian Landveld (best geslaagde), John Aaron, Johan Brunst, Gerard Kalka, Jimmy Karijoredjo , Niteesh Ramgoelam, Dewkie Ramnath en Cesar Wiratma. Suriname beschikt hiermee over acht nieuwe toekomstige strategische leiders. Deze stafofficieren hebben met deze eerste hoogste militaire opleiding geschiedenis geschreven.  Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie bepaalt strategisch leiderschap de richting in een organisatie. Vandaar dat investering in leiderschap nadrukkelijk is aangegeven in het beleidsplan 2021-2026 van het ministerie. “Strategisch leiderschap is leiderschap dat richting geeft aan de ontwikkeling van de organisatie van het land. En als je daarin niet investeert, dan kom je eigenlijk aan de groei en ontwikkeling van je organisatie”, zei de minister.

Luitenant-kolonel Arnold Kortstam, coördinator van de opleiding, voerde aan dat de lancering van de opleiding op 11 december 2023 plaatsvond. De daadwerkelijke aanvang vond echter pas plaats op 8 januari 2024 met een aantal van 14 studenten. Uiteindelijk hebben acht hiervan de eindstreep gehaald. Volgens Kortstam hebben drie van de zes studenten die zijn afgehaakt, op basis van eerder gemaakte afspraken hun opleiding in het buitenland voortgezet. De acht geslaagde majoors hebben zich volgens hem in de afgelopen maanden verdiept in de complexiteit van strategisch leiderschap, zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, creatieve oplossingen vinden voor onvoorspelbare scenario’s en op een hoger niveau verantwoordelijkheid nemen. “Als hoofdofficier bent u belast met de taak van leiding geven in tijden van onzekerheid, het opbouwen van vertrouwen binnen onze eenheden en het nemen van weloverwogen beslissingen die zowel de missie ondersteunt alsook de veiligheid van medewerkers die onder u vallen, kunnen waarborgen”, aldus de opleidingscoördinator.

De bevelhebber van het Nationaal Leger, brigadegeneraal Werner Kioe A Sen, gaf aan dat de geslaagden zich  hebben  bewezen in hun toewijding en doorzettingsvermogen alsook in het vermogen om complexe vraagstukken te doorgronden en richting te geven in een steeds veranderende wereld.  Strategische planning is volgens hem niet alleen een kwestie van rationele analyse, maar ook van anticiperen, verbinden van visie en uitvoeren en inspireren van de omgeving. Het is teamwork op het hoogste niveau en het vermogen om anderen te mobiliseren, te overtuigen en te inspireren in belang van het groter doel. De bevelhebber gaf de geslaagden mee dat zij als strategische leiders zullen opereren in een wereld waarin nationale en internationale belangen met elkaar verweven zijn. “Uw vermogen om bruggen te slaan en partnerschappen te smeden zal net zo belangrijk zijn als uw vermogen om conflicten te beheersen of te winnen”, aldus de legertopman.

De Bevelvoering- en Stafcursus is een opleiding op internationaal niveau.  Volgens IDO-commandant kolonel Justus Hew Kee betrok het IDO bij  het ontwikkelen van het cursuspakket Surinaamse officieren die in het buitenland de opleiding hebben gevolgd en lokale universiteitsacademici. Ook waren er buitenlandse instructeurs via de defensieattachés van Brazilië en Nederland. “Jullie zijn getraind in strategie, leiderschap en besluitvorming en we hebben alle vertrouwen, dat jullie deze vaardigheden met wijsheid en vooral integriteit zullen toepassen in de praktijk”, aldus kolonel Hew Kee.