Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Tweede stakeholdersmeeting Suriname GRID Project: Duurzame kust- en maritieme infrastructuurplanning centraal

Doel en achtergrond van het Suriname GRID Project
Op woensdag 4 september jl. is er een tweede stakeholdersmeeting gehouden met betrekking tot het Suriname GRID Project (Green Infrastructure Development). Het Suriname GRID Project wordt getrokken door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en is geïnitieerd door de World Wildlife Fund Guianas (WWF). Het doel van het Suriname GRID Project is om kust- en maritieme infrastructuurplanning te doen op een groene en duurzame wijze, welke onderdeel is van de overall ruimtelijke planning, rekening houdende met toekomstige ontwikkelingen. Hierbij staan centraal het beschermen van de kust, mariene en terrestrische ecosystemen.

Anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en milieu-impact
Suriname staat aan de voorgrond van enorme opkomende ontwikkelingen zowel op economisch alsook op sociaal vlak, waarbij vooral de ruimtelijke ontwikkeling en daarmee ook ons milieu onder enorme druk zullen komen te staan. In verband hiermee heeft het Ministerie van ROM samen met WWF Guianas, het initiatief genomen om middels het uitvoeren van een studie in het estuarium van de Suriname rivier en omliggende gebieden, alvast te anticiperen op de mogelijke impacts van deze ontwikkelingen. Hierbij zal getracht worden om deze impacts het best met behulp van het groene low impact ontwikkelingen, zoveel en zo goed mogelijk te mitigeren.

Presentatie Green Development Strategy en Landinrichtingstandaarden
Tijdens deze stakeholdersmeeting heeft het ministerie haar uitgestippeld groen beleid van de uit te voeren programma’s en de rol daarvan m.b.t. de planning en ontwikkeling van het land, middels een presentatie over de Green Development Strategy en de Landinrichtingstandaarden voorgehouden aan de aanwezigen.

Theory of Change: Methodologisch raamwerk voor sociale verandering
Verder werd de Theory of Change (ToC) gepresenteerd. Dit is een methodologisch raamwerk dat wordt gebruikt om het proces en de impact van sociale veranderingen te plannen, te begrijpen en te evalueren. Het beschrijft de stappen die nodig zijn om een bepaalde verandering te bewerkstelligen en geeft aan hoe en waarom de voorgestelde interventies en strategieën zullen leiden tot de beoogde resultaten van het Suriname GRID Project. Na de presentatie kregen stakeholders de gelegenheid om hun mening en advies te geven met betrekking tot de ToC.

Vervolgens werd er een presentatie gegeven over de richtlijnen van Global Environment Fund (GEF) en WWF Guianas m.b.t. Stakeholders engagement en gender equality.