Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Training duurzame teelt moet ananassector verder ontwikkelen

In het streven de ananassector in Suriname naar een hoger niveau te tillen, hebben de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) besloten ondernemers in de sector te trainen in duurzame ananasteelt. Speciaal hiervoor wordt het ‘Agrifood Systems Transformation Accelarator (ASTA) Programme; het duurzaam ananaswaardeketenontwikkelingsproject’ uitgevoerd.

Tegen de achtergrond van dit programma is er op 1 november 2023 voor verschillende belanghebbenden een workshop gehouden inzake het duurzaam telen van ananas. Maitrie Jagroep, onderdirecteur Landbouwkundig Onderzoek, benadrukt dat het de bedoeling is om de ananassector in Suriname een boost te geven. “Hierbij worden de productie, naoogst en afzetmogelijkheden van ananas aangepakt”, stelt Jagroep.

Aan de workshop hebben onder meer boeren uit Redi Doti, Powakka en een aantal dorpen uit Marowijne meegedaan. Vanwege het ASTA-programma is er apparatuur naar Suriname gehaald die benodigd is om het nieuwe productiemodel te introduceren. Verder is er een consultant aangetrokken uit Costa Rica, waar de ananassector vergevorderd is. De deskundige heeft tijdens de workshop zijn ervaringen gedeeld. Het ligt in de bedoeling dat jonge ondernemers met elkaar van gedachten gaan wisselen over het verder ontwikkelen van de sector, dit zodat én de producenten én de lokale bevolking er hun voordeel uit halen.

ASTA is een gezamenlijk programma alsook een mondiaal initiatief dat door de FAO over de hele wereld wordt geïmplementeerd. Middels dit programma worden boeren en andere belanghebbenden productietechnieken aangeleerd om zodoende het creëren van banen en gunstige leefomstandigheden te bevorderen. Onderdirecteur Jagroep sprak haar dank uit aan de VN Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor het helpen financieren van het programma.

Meer nieuws