Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi naar Caricom Heads of Government Meeting

Het is op 4 juli aanstaande 50 jaar geleden dat de Caricom werd opgericht. Dit heugelijk feit valt samen met de reguliere Caricom Heads of Government Meeting op Trinidad and Tobago, waar president Chandrikapersad Santokhi op zondag 2 juli naar toe vertrekt. De ontmoeting heeft volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dit keer een bijzonder karakter, vanwege het 50-jarig bestaan van de regionale organisatie, waar Suriname in 1995 lid van is geworden.

In het kader van de viering ‘50 jaar Caricom’ heeft op vrijdag 30 juni in elk lidland het Flag Raising-event plaatsgevonden, waarbij de Caricom-vlag en de vlag van het lidland zijn gehesen. In Suriname is dit het geval geweest bij het ministerie van BIBIS. Ten aanzien van de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders zegt minister Ramdin dat het niet slechts de oprichtingsherdenking betreft. “Er zullen ook een aantal substantiële zaken besproken worden, waaronder de situatie op Haïti, de aankomende conferenties met betrekking tot klimaatverandering en -financiering en de summit die in Frankrijk heeft plaatsgevonden met betrekking tot nieuwe financiële arrangementen.”

De BIBIS-bewindsman deelt mede dat hij na de vergadering op Trinidad opnieuw de Executive Council van de Associatie van Caribisch Staten (ACS) zal voorzitten om een aantal lijnen uit te zetten. Vervolgens brengt de minister een officieel bezoek aan Venezuela. Onderwerp van dit bezoek is het heractiveren van de bilaterale samenwerking die lange tijd heeft stilgelegen.

De Caricom Heads of Government is een van de bijeenkomsten waaraan president Santokhi de komende dagen zal participeren. In eigen land krijgt het staatshoofd in het kader de viering van 160 jaar afschaffing van de slavernij bezoek van de Arubaanse vicepremier Ursell Arends en de Nederlandse vicepremier tevens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. De president van Ghana naar wie ook een uitnodiging was verstuurd, reist niet meer af naar Suriname.