Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Buitenlandse zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking

President Santokhi benadrukt belang collectieve inspanning voor regionale welvaart

President Chandrikapersad Santokhi is ervan overtuigd dat het 16e Business Forum of the Greater Caribbean transformatieve initiatieven, innovatie en verbindingen zal brengen die ten goede zullen komen aan de regio. “Het gaat ook ten goede komen van onze economieën, bedrijven, mensen, families en kinderen”, merkt het staatshoofd op tijdens de openingsceremonie van het zakelijke beurs op maandag 6 mei in de Royal Ballroom van hotel Torarica. De rode draad van zijn toespraak is samenwerken om duurzame groei te bevorderen.

“Samen kunnen we onze krachten bundelen, gemeenschappelijke uitdagingen aanpakken en de kracht van samenwerking benutten om obstakels te overwinnen.” Hierdoor zal volgens de Surinaamse regeringsleider inclusieve en rechtvaardige ontwikkeling bevorderd worden in de regio. Het thema ‘Bevorderen van duurzame groei door verhoogde productie en verbeterde connectiviteit’ is volgens president Santokhi van groot belang voor Suriname, omdat zijn regering het vergroten van de export en het aantrekken van investeerders als belangrijkste focus heeft.

President Santokhi geeft aan dat verbeterde connectiviteit cruciaal is voor het aanmoedigen van duurzame groei. “Veel landen in de Grote Cariben hebben vergelijkbare omstandigheden, waardoor het essentieel is om gezamenlijk kansen te verkennen en gezamenlijk te werken aan het bereiken van grotere hoogten. Eerder benadrukte ook ACS-topman Rodolfo Sabonge het belang van connectiviteit. “Het belangrijkste doel van de ACS-conferentie in Suriname is het verbeteren van de connectiviteit in de regio. Dit omvat het vergroten van handel, toerisme en algemene ontwikkeling. Zonder goede connectiviteit zijn deze aspecten moeilijk te realiseren”, aldus de secretaris-generaal van de Associatie van Caribische Staten. Het staatshoofd beklemtoont dat alleen door samen te werken de regio haar potentieel kan ontsluiten.

De gedeelde culturele geschiedenis geeft volgens de perceptie van president Santokhi een eigen identiteit aan de regio. “We delen veel overeenkomsten in voedsel, dans en levensstijl. Dit resulteert in overeenkomsten in ondernemerschap.” Het staatshoofd geeft verder aan dat er behoorlijk wat kleine- en middelgrote ondernemingen voorkomen in de lidstaten. Hij wil dat de regeringen van de landen zich inzetten om deze ondernemingen te ondersteunen. “Het stimuleren van duurzame groei middels productieverhoging moet als een fundamentele regel gezien worden.”