Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning geeft, in een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS), aan dat de regering er alles aan doet om het effect van de recente unificatie van de wisselkoers op de economie tot een minimum te beperken. De koersunificatie zal wel effect hebben op de brandstofprijzen. Dit, omdat de import van benzine tot voor kort nog geschiedde op basis van de oude wisselkoers van SRD 7.52,-. “Die brandstofprijs kan niet langer worden vastgehouden, omdat de importeurs van brandstof, de Amerikaanse dollars niet tegen SRD 7.52,- kunnen krijgen, om de importen van benzine te financieren. De import van brandstof zal geschieden op basis van de geünificeerde koers van SRD 14.30,-”, aldus de bewindsman.
In het gesprek zegt de financiële topman dat het bijstellen van de Centrale Bank van Suriname koers noodzakelijk was, omdat dollars niet meer beschikbaar zijn tegen de koers van SRD 7.52,-. Verder geeft hij aan dat de koersunificatie nodig is om de economie in Suriname te stabiliseren. De minister verzekert de samenleving dat de koersunificatie weinig effect zal hebben op de prijzen van producten van basis- en essentiële goederen. Hij noemt vervolgens als voorbeeld knoflook, aardappelen en uien. “Die goederen worden invoerrechten vrij geïmporteerd. De overheid faciliteert de importeurs hierbij. Indien er toch prijsaanpassing op deze goederen zal geschieden, zal dat tussen de 5 en 8% zijn”, aldus de minister.
Om de zwakkeren in de samenleving te beschermen, heeft regering Santokhi-Brunswijk reeds tal van maatregelen met betrekking tot de financiële crisis in De Nationale Assemblee gepresenteerd. In dat kader zal de regering een sociaal vangnet implementeren, hetgeen omvat; – Het aanpassen van de Algemene Kinderbijslag; -Oudedagsvoorziening; -Bijstand voor mensen met een beperking en zwakke huishoudens. Binnen dit vangnet zal de regering de gemeenschap ondersteuning geven.