Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Arubaanse minister Wever deelt interesse over de agrosector aan LVV-minister Sewdien

Vandaag heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een werkbespreking gehad met de Arubaanse minister Geoffrey Wever van Economische Zaken, Communicatie en Duurzame Ontwikkeling en zijn delegatie. De delegatie uit Aruba is in Suriname voor een handelsmissie en bestaat uit directeur Maria Dijkhoff-Pita, directeur Herrick Henriquez van Aruba Handels – en Industrievereniging en de voorzitter van de Arubaanse Kamer van Koophandel, Diederik Kemmerling.

“U hebt goed land en veel water en wij willen voor Aruba food security,” zei de spontane minister Wever. De Arubaanse minister laat optekenen dat hij een praktische samenwerking met Suriname wilt aangaan als het aankomt op de agro sector. Sinds de Covid-pandemie is de economie van Aruba met 1/3 deel ingekrimpt en de Arubaanse overheid wilt middels een uitwisseling tussen Aruba en Suriname over de agrosector, ook kwaliteiten binnen deze sector ontwikkelen. Het overgrote deel van het voedsel op het eiland wordt geïmporteerd.

LVV-minister staat open voor deze samenwerking en gaf ook te kennen welke uitdagingen deze sector kent, waaronder arbeids te kort en onverwachtbare weersomsatndigheden, maar desalniettemin zijn wij gezegend. “Kijkt u naar onze rijstproductie, onze visserijsector. Wij willen perspectieven bieden aan onze jongeren in deze sectoren. Samenwerken is de sleutel van succes,” vertelt minister Sewdien, die wordt ondersteund door zijn directie.

Minister Wever toont erg interesse in onze Hydroponics systeem en wilt zich verder ook inzetten met ondernemers voor moderne agricultuur op Aruba. “Suriname heeft veel kennis en wij willen van jullie leren. Wij kunnen Suriname ook ondersteunen waarin wij sterk zijn, bijvoorbeeld hoe wij inspelen op onze toeristen.”

De bewindsmannen kwamen na alle ideeën over en weer tot het besluit om een memorandum of understanding (MoU) op te maken en voor een samenwerking te gaan waar beide landen voordelen aan hebben. De delegatie vertrekt morgen terug naar Aruba.