Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

25 Surinaamse agro-ondernemers participeren aan de Agrofest 2024 op Barbados

Vandaag is een delegatie onder leiding van de Landbouw-directeur, Jitendra Kalloe, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aangekomen op het eiland Barbados voor de Agrofest 2024. In de SLM vlucht reisden ondernemers en of vertegenwoordigers van 25 bedrijven mee,die deelnemen aan de Agrofest 2024 die wordt gehouden van 23 tot en met 25 februari in het Queens Park in Barbados.

Deze agrarische tentoonstelling welke jaarlijks wordt georganiseerd door de Barbados Agriculture  Society heeft als doel de inwoners van dit eiland te interesseren in de ontwikkeling van de agrarische sector op het eiland, maar is ook het forum voor landen uit de regio om te netwerken en hun agrarische producten  te promoten.

De Agrofest trekt jaarlijks ongeveer 60.000 bezoekers aan uit verschillende landen. Ons land neemt dit jaar voor de vierde keer deel aan dit agrarisch festival en de belangstelling van de Surinaamse bedrijven is groeiende. “De 1e keer stond Suriname met 4 tot 5 bedrijven op de Agrofest. En nu het 4e jaar dat wij participeren  komen wij met 25 bedrijven naar het eiland,”zegt Nitesh Ramlakhan, Production Manager van FAI die  de afgelopen jaren nou betrokken is bij de deelname aan de Agrofest. De Surinaamse deelname heeft ook vruchten afgeworpen want niet alleen FAI exporteert bacoven naar het mooi eiland, maar ook andere bedrijven leveren al enige tijd fruit en vlees aan de Barbadiaanse consumenten.

Tussen de deelnemers aan Agrofest 2024 zijn er ook crafters en Tour & Travel bureaus. Suriname mag tegenwoordig 12 produkten afzetten op Barbados en er wordt eraan gewerkt om dit aantal te verhogen. Agrofest biedt ook de gelegenheid aan credit en assurantie instellingen actief in de agro sector om te netwerken en mogelijkheden te bekijken hoe zij kunnen inspelen op de wensen van de agri entrepreneurs. Onder de aanwezigen is dit jaar ook oud minister van Financien, Wonny Boedhoe afgereist voor de Agrofest.

Volgens Boedhoe die ook bestuurslid is van de Stichting Women Chamber Suriname maakt zij gebruik van Agrofest 2024  om te kijken naar financieringsmogelijkheden.  “Ik ga naar het systeem van Barbados kijken en mogelijke samenwerkingen met onze garantiefonds af tasten. Ik ga ook naar andere opties kijken, zoals de “Shetrades Caribean Hub” bij de Car Dev Bank (CDB) om na te gaan hoe wij onze vrouwelijke entrepreneurs kunnen ondersteunen.

Ook ga ik kijken naar “Agri-Insurance” systeem van Barbados, omdat ik voor de minister van LVV,Parmanand Sewdien, uitwerk hoe ons land kan meedoen in de Caricom Agri-Insurance system, dat nu in Caricom verband wordt gebouwd. Al deze mogelijkheden moet de “access to finance” van de “agri-entrepreneurs” vergroten,” zegt Boedhoe.

De enthousiasme van de exposanten is net het prachtig weer op Barbados, top. Vandaag en morgen zullen de voorbereidingen plaatsvinden en vrijdag 23 februari staat Suriname met grote doelen op de Agrofest 2024.

Minister Parmanand Sewdien heeft vanwege familie omstandigheden zijn reis naar Barbados afgezegd, maar is op afstand nog steeds erg betrokken en is er van overtuigt dat Suriname een goede beurt maakt.