Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Openbare Werken

WEGENAUTORITEIT OVERHANDIGT MAMMOETVLAGGEN OFFICIEEL AAN DEFENSIE

De opmerkelijke grote Surinaamse vlaggen zijn door de Wegenautoriteit officieel overgedragen aan het ministerie van Defensie. Deze beroemde Mammoetvlaggen werden in het bijzonder op hoogtijdagen gehesen door de Wegenautoriteit in samenwerking met het Militaire Korps. De dundoeken zijn op vrijdag 11 maart 2022 door de Wegenautoriteit samen met bijbehorende hulpstukken formeel overhandigd aan het Surinaamse Nationaal Leger.

Voorzitter John Moerahoe van de Raad van Toezicht (RvT) bij de Wegenautoriteit voerde tijdens de overhandiging aan dat het hijsen van deze vlaggen echter niet past binnen de taakstelling van de Wegenautoriteit. In dit kader werd een verzoek gestuurd naar het ministerie van Defensie om deze aangelegenheid van ambtswege  over te nemen. De vlag van de Republiek Suriname is een belangrijk symbool voor ons land. De mammoetvlaggen worden op hoogtijdagen vooralsnog op vier locaties gehesen. Deze zijn onder meer de middenberm van de dr. Sophie Redmondstraat tegenover het Frank Essed gebouw, de middenberm aan de J. Lachmonstraat tegenover het SLM hoofdkantoor, op de rotonde van de Van ‘t Hogerhuysstraat en bij de afslag naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij in het district Para. Deze vlaggen stralen een staatsrechtelijk symbool vanwege de omvang, maar zorgt ook voor een uitzonderlijk gevoel van vaderlandsliefde.

Uit onderzoek bleek dat in 2017 vier in goede staat verkerende gebruikte mammoetvlaggen door het Korps Politie Suriname (KPS) afgestaan zijn aan de Wegenautoriteit om zorg te dragen dat die op hoogtijdagen worden gehesen op de voorgenoemde locaties. In hetzelfde jaar zijn 12 nieuwe mammoetvlaggen aangeschaft en onder het beheer van de Wegenautoriteit geplaatst. Nu wordt het gehele beheer van de vlaggen geplaatst bij het ministerie van Defensie. Waarnemend directeur Shoenanda Gopalrai van de Wegenautoriteit, gaf te kennen dat de Wegenautoriteit haar best heeft gedaan samen met het Militaire Korps, bij het hijsen van de vlaggen. Zij beklemtoonde het warm gevoel door deel te mogen zijn van deze bijzondere momenten. Tot slot wenste de waarnemend directeur het ministerie van Defensie alle succes toe bij het plegen van deze zeer markante handeling gedurende de hoogtijdagen in de Republiek Suriname.