Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Uitreiking grondpapieren in Wanica

 Vanuit het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) zijn ongeveer 400 grondpapieren uitgegeven in het district Wanica. Het gaat om verschillende categorieën grondpapieren waaronder toewijzingsbeschikkingen, bereidverklaringen, keuringsoverdrachten en bestemmingswijzigingen. De uitgifte heeft op donderdag 21 december plaatsgevonden, waarbij president Chandrikapersad Santokhi en GBB-minister Dinotha Vorswijk de belanghebbenden hebben toegesproken.

“We sluiten af met Wanica dit jaar, en in januari beginnen we weer fullspeed met de andere districten”, deelt minister Vorswijk mee. De bewindsvrouw heeft de aanwezigen in haar toespraak opgeroepen de voorlichtingspagina van het ministerie op Facebook te volgen. De meeste aanvragen dateren uit de tijd voordat het systeem gedigitaliseerd werd. “Het gaat vaak om aanvragen van ruim 30 jaar geleden waarvan de bepaalde stukken verouderd zijn. Bij het uiteindelijk opmaken van de grondpapieren blijken we bepaalde documenten nodig te hebben”. Minister Vorswijk legt uit dat er soms wordt gebeld op een contactnummer dat niet klopt of niet meer bestaat. Via de voorlichtingspagina van GBB op Facebook wordt men dan opgeroepen om de ontbrekende stukken te brengen naar het domein kantoor.

President Santokhi geeft aan dat er vanuit het ministerie veel gedaan is om verbetering te brengen in het grondbeleid. Er is een beschikking die het mogelijk maakt dat personen die jaren wachten op hun overdracht vanwege verkoop en willen overdragen aan kinderen, deze zelfstandig kunnen laten afhandelen door de notaris omdat de minister de notaris gemachtigd heeft. Gezinnen die eerder gronden niet onderling konden verdelen en verkavelen kunnen dat, zonder dat dit druk brengt op het ministerie van GBB. Erfpachtrechten die thans vervallen alsook grondhuur, kunnen slechts door familieleden worden aangevraagd. “Natuurlijk als niemand geïnteresseerd is valt het in de boezem van de staat, maar het mag niet zo zijn dat mensen op de gronden werken en wonen en het ineens in handen komt van vreemden. Ook dat is structureel opgelost”, aldus het staatshoofd.

Wat grondconversie betreft is er een wet Decreet Uitgifte Grond, dat de regering bevoegd is grond in eigendom te geven aan burgers bij staatsbesluit, en niet bij wet. Dit staatsbesluit is gemaakt door zoveel andere regeringen waarbij de prijs om grond te converteren veranderd is. De prijs om grond te converteren was 20 euro per vierkante meter en is thans veranderd tot SRD 25 per vierkante meter als onderdeel van het sociaal programma van de regering om meer zekerheid te geven aan het volk. “Degene die het conversie bedrag niet kunnen betalen kunnen gebruik maken van de 7% lening bij de bank”, voegt het staatshoofd toe.