Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Schuldherschikking met India van belang voor IMF-programma

De schuldherschikking met de Republiek India is volgens president Chandrikapersad Santokhi van enorm belang geweest. Het staatshoofd wijst erop dat er heronderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn afgesproken. De IMF-missie komt medio februari naar Suriname voor het herziene programma. Herschikking met het land was volgens de president belangrijk voordat het IMF het herziene programma medio maart naar Board Level brengt.

Gesprekken over de herschikking van de schuld met het Aziatische land zijn volgens president Santokhi een belangrijk onderdeel van zijn werkbezoek geweest. Hij zegt dat schuldherschikking tussen Suriname en alle schuldeisers onderdeel is van het IMF-programma. De gesprekken moeten zodanig resultaat leveren overeenkomstig de richtlijnen van het fonds. Omdat de schulden complex zijn heeft Suriname alle deskundigheid in huis gehaald om hierin te ondersteunen. Zo is onder meer het bureau Lazard voor technische bijstand betrokken.

President Santokhi zegt dat er overeenstemming is met landen die behoren tot de Paris Club. Suriname is thans in onderhandeling met de schuldeisers van Oppenheimer, bij wie de schuld inclusief rente ruim 800 miljoen US-dollar bedraagt. Het staatshoofd verwacht dat er komende maand meer duidelijkheid zal zijn over het afronden van de onderhandelingen met de Oppenheimer schuldeisers. India en China behoren tot de bilaterale schuldeisers, met wie er op alle niveaus – ministerieel, IMF, commerciële banken – onderhandeld wordt.

“We moeten schot in de zaak krijgen,” benadrukt president Santokhi, doelende op vooral schuldherschikking met China. Hij spreekt in deze van een andere uitdaging. Het staatshoofd toont zich ingenomen met het akkoord met India. Hij meent dat dit de weg opent voor een herschikking met China. Het lag in de bedoeling om vorig jaar op Bali een ontmoeting te hebben met de Chinese president. President Santokhi reisde echter niet meer af voor de G20-top. Hij hoopt toch nog op een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot.

De afspraken voor herschikking met India zullen verder door de ministeries van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Financiën en Planning gefinaliseerd worden. President Santokhi zegt dat de herschikking met het land geen formaliteit was. Hij benadrukt dat projecten van tientallen miljoenen waren gestopt. De regering komt komende week bijeen om alle projecten te listen en te plannen voor een snelle uitvoering. Het betreft projecten waarbij werkgelegenheid zal worden gecreëerd en welke het stimuleren van productie, elektrificatie en een early warning system voor het binnenland tot doel hebben.