Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Volksgezondheid

Regionale gezondheidsvoorlichters en specialisten op het gebied van gezondheidsbevordering krijgen training in Infodemic Management

Suriname behoorde onlangs tot de 23 lidstaten vertegenwoordigd op de bijeenkomst van het Regional Health Communication Network (RHCN), georganiseerd door de Caribbean Public Health Agency (CARPHA). De bijeenkomst, die plaatsvond van 5 tot 6 juli in het Radisson Hotel in Barbados, werd bijgewoond door gezondheidsvoorlichters en specialisten op het gebied van gezondheidsbevordering uit de Engelse, Franse en Nederlands-Caribische landen en gebieden.

Tijdens de tweedaagse workshop gebruikten de deelnemers casestudy’s en simulatie oefeningen om te helpen capaciteit op te bouwen om te reageren en interventies te ontwikkelen om de infodemie te beheersen; de impact begrijpen van het beheer van infodemics; leer de verspreiding en impact van infodemics op te sporen en te begrijpen. De bijeenkomst was ook een gelegenheid voor deelnemers om de risicocommunicatie plannen van hun land te versterken door de ontwikkeling van een infodemisch beheerskader. Projectmonitoring en -evaluatie maakten ook deel uit van het trainingsprogramma.

Voorzitter van de openingssessie, Dr. Mark Sami, Director of Corporate Services bij CARPHA, verwelkomde de deelnemers door te zeggen:

Het doel van de bijeenkomst is om de versterking van de risicocommunicatie in de lidstaten te ondersteunen, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden die nodig zijn om de infodemie te beheersen, waarvan we het er allemaal over eens zijn dat dit uiterst cruciaal is gezien de moeilijkheid die mensen hebben om duidelijke berichten en betrouwbare bronnen te vinden tijdens de COVID-19-crisis.

De focus van dit jaar op het beheersen van de infodemie is ervoor te zorgen dat mensen de juiste informatie op het juiste moment en in het juiste formaat hebben. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat ze geïnformeerd, bevoegd en niet overweldigd worden door een tsunami van rommel. Uw berichten moeten gedragsverandering veroorzaken tijdens uitbraken om hun gezondheid en die van hun dierbaren en gemeenschappen te beschermen waren de woorden van CARPHA directeur Dr. Joy St John op de openingsdag.

Dr. St John drong er bij de deelnemers op aan het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen. “Laten we allemaal onthouden dat de uiteindelijke impact van alle inspanningen op het gebied van de volksgezondheid die we leveren, is om het gedrag van mensen te veranderen. De gemeenschap is onze grootste partner; daarom moeten we gaan waar de mensen zijn.

Wayne Marshall, permanent secretaris, ministerie van Volksgezondheid, Barbados, zei het volgende bij zijn openingsspeech:

“Deze focus op het beheersen van de infodemie komt altijd op het juiste moment, aangezien we altijd voorbereid moeten zijn om de stroom van gezondheids gerelateerde informatie te beheren in deze tijden van uitgebreid gebruik van sociale media en internet. Infodemie is absoluut noodzakelijk om de impact op gezondheidsgedrag in een noodsituatie te helpen verminderen. Het gebruik van empirisch onderbouwde analyses en benaderingen is nodig als we proberen capaciteit op te bouwen om de informatie te beheren en de gezondheid van onze regio te beschermen. We moeten in staat zijn om onze gemeenschappen te betrekken, te versterken en naar hen te luisteren.

Tina Purnat, teamleider Infodemic Management WHO, betuigde haar steun:

Het is een genoegen om te zien hoeveel investering en belang van het gezondheids communicatie netwerk in uw regio niet alleen is in het delen van gezondheids informatie in gemeenschappen, maar ook in het delen van ervaringen en het strategisch werken om capaciteit tussen u op te bouwen. Er zijn hulpmiddelen die u de komende twee dagen kunt leren en waarvan ik hoop dat ze nuttig voor u zullen zijn. We zullen uw ervaring en feedback graag meenemen in ons wereldwijde infodemic-beheernetwerk, waar we bespreken en ervoor zorgen dat de tools en ondersteuning onder leden de best mogelijke zijn. De RHCN is in 2015 opgericht door de Caribbean Public Health Agency (CARPHA) om communicatie reacties op prioritaire gezondheids kwesties in de regio te ontwikkelen, implementeren, onderhouden, monitoren en evalueren.