Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Regering werkt aan issues om zakendoen te vergemakkelijken

De laatstgehouden Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS) heeft de gelegenheid geboden tot netwerken. Uit een meeting met de contractors zijn obstakels ontdekt bij het zakendoen en investeren in Suriname. President Chandrikapersad Santokhi heeft in dit kader op 28 juli 2023 met verschillende stakeholders gesprekken gehad op het Kabinet van de President.

De ontwikkeling en welvaart voor Suriname, uit werkrelaties met bonafide buitenlandse bedrijven en investeerders, zal toenemen met de ontwikkelingen van de Olie en Gassector. Echter is gebleken dat er issues zijn bij het zakendoen met buitenlanders. Dit heeft merendeels te maken met de moeilijkheden waarmee buitenlandse experts te maken krijgen bij het werken in Suriname.

Een van de obstakels betreft de logge bureaucratie voor het verkrijgen van een werk- en verblijfvergunning en woonplaats in Suriname. Er zijn vanuit de regering concrete voorstellen gedaan om dat proces te verkorten voor de buitenlanders die hier komen werken. Volgens president Santokhi is het belangrijk het zakendoen in Suriname te vergemakkelijken. “We willen de transitie maken van ‘doing business in Suriname’ naar ‘easing up doing business in Suriname’ ”, aldus president Santokhi.

Met de Surinaamse Bankiersvereniging is besproken hoe het bankieren in Suriname voor buitenlanders vergemakkelijkt kan worden voor hen die gewend zijn gebruik te maken van een creditkaart. Verder is met verschillende luchtvaartmaatschappijen gesproken over vluchten naar Suriname. Er zijn momenteel geen rechtstreekse vluchten naar Suriname vanuit de Verenigde Staten van Amerika waar veel van de experts vandaan komen.

Ook het vervoer en de opslag van ontplofbare stoffen, nodig in de olie en gasindustrie, is aan de orde gekomen tijdens het onderhoud. Bij het laatstgenoemde komen ook de procedures bijkijken die gevolgd moeten worden in geval van een olielekkage in zee en de betrokkenheid van landen die hierdoor direct getroffen kunnen worden. De presidentiële werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en/of Gevaarlijke stoffen zal hierover nog oplossingen presenteren.