Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi oriënteert zich in binnenstad

President Chandrikapersad Santokhi heeft zich georiënteerd in de binnenstad. Ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) en Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) zijn ook deelgenoot geweest van het bezoek van de president op dinsdag 21 februari aan ondernemers die schade hebben geleden vanwege plundering en vernieling als gevolg van de protesten op vrijdag 17 februari 2023. Ook personen die tijdens het uitoefenen van hun beroep gewond zijn geraakt, zijn bezocht. Het staatshoofd heeft persoonlijk zijn medeleven getoond aan de slachtoffers.

De president en de ministers hebben enkele winkelpanden en handelszaken in de binnenstad van Paramaribo bezocht waaronder Rudisa Technical Center, Eurosil, Times Mall, All Star, Afang Gifts & More en Shell Maagdenstraat alwaar de geleden schade enorm is. Cheungs Sound & Visions is ook aangedaan. De muziekinstrumentenwinkel is bijna leeggeplunderd. De eigenaren van al deze zaken staan met de handen in het haar. De verliezen lopen in de duizenden Amerikaanse dollars. Voor het opruimen van het puin en het beveiligen van de winkelpanden moet er nu ook extra uitgegeven worden. De ondernemers zullen in de komende twee weken tot twee maanden inkomsten moeten ontberen en zullen hun werknemers toch nog door moeten betalen. Zowel de regering als de ondernemers staan het recht van vreedzaam demonstreren niet in de weg, maar keuren de vernielingen en plunderingen resoluut af.

Ambtenaren in dienst van het Nationaal Leger (NL) en het Korps Politie Suriname (KPS) die tijdens het uitoefenen van hun beroep gewond zijn geraakt, zijn ook door de regeringsleider bezocht. Xhosa Trustfull, de demonstrant die op 17 februari eerste hulp verleende aan een gewonde politieman in de omgeving van De Nationale Assemblée, kreeg een persoonlijke dankbetuiging van president Santokhi.

Eenieder is het ermee eens dat elke Surinamer het recht heeft voor zichzelf op te komen maar dat dit op respectvolle en vredelievende manier moet gebeuren. “Wat gebeurd is op vrijdag 17 februari mag nooit meer voorkomen in ons geliefd land. Het opzettelijk vernielen van andermans goed en mishandeling kan onder geen enkele omstandigheid goed gesproken worden”, aldus Manuel Enjoem, manager van de Times Mall.