Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi ondersteunt duurzame ontwikkeling bij OGA

Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) van het ministerie van Openbare Werken (OW), gaat bijdragen aan het verhogen van de duurzame ontwikkeling in Suriname. Met het upgraden van haar drie plantenkassen en het opzetten van een eigen composteringsfaciliteit op het terrein aan de Kernkampweg, zal gestreefd worden om op een duurzame wijze bij te dragen aan de staatskas. Dit gaf waarnemend directeur Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA), Inder Gangabisoensingh, aan bij de Cook-out en Opendag Plantenverkoop van het directoraat, gehouden op vrijdag 28 juli 2023 op het OGA-hoofdkwartier aan de Kernkampweg. President Chandrikapersad Santokhi was als speciale gast uitgenodigd en was tesamen met  de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Henri Ori en Riad Nurmohamed van Openbare Werken op het event aanwezig.

De Cook-out had als doel de saamhorigheid onder het personeel en teambuilding te bevorderen, terwijl de Opendag Plantenverkoop paste binnen het beleidsvoornemen van de directie ter commercialisering van de dienst. Beoogd werd het verdiencapaciteit van het directoraat te vergroten en de motivatie onder het personeel te stimuleren. Gangabisoensingh zegt dat alleen met een gemotiveerd personeel de plannen en uitdagingen waar OGA voor staat verwezenlijkt kunnen worden.  “We willen ons plantmateriaal, die tot nog toe alleen voor de overheidsgebouwen en publieke plekken beschikbaar waren, nu verder commercialiseren. Dat wil zeggen dat wij willen bijdragen aan de inkomsten van onze staatskas. We zijn ervan bewust dat we met de upgrading van de plantenkassen, niet alleen in Paramaribo, maar ook in de districten een boost zullen geven”, benadrukte de OGA-directeur.

Volgens hem moeten de nog op te zetten composteringsfaciliteiten het directoraat niet alleen zelfvoorzienend maken, maar ze moeten ook bijdragen aan inkomsten. De komende maanden wordt van alle afdelingen in de districten participatie verwacht om OGA te maken tot een van de grootste compostproducenten in Suriname, zo belichtte Gangabisoensingh het plan toe. In deze reeks wordt ook gekeken naar de ‘waste management’ problematiek, waarvoor er eveneens naar een structurele oplossing wordt gezocht. Hij deed een beroep op de totale bevolking om goed om te gaan met het milieu, “Want ons milieu is bepalend voor wat we zullen zijn”, aldus de directeur.

Minister Riad Nurmohamed van OW zegt zeer ingenomen te zijn met de initiatieven van OGA. Hij gaf aan dat het zeker een belofte is geweest van de leiding van het ministerie om, los van bruggenbouw, aanleg van wegen of schoonmaakwerkzaamheden, OW ook sociaal verantwoordelijk te maken. Dit zou volgens hem zeker niet bereikt zijn geworden als de interne organisatie niet was veranderd en OW een gehele facelift had ondergaan. “We zijn nu zichtbaarder geworden in elk district. Dat betekent dat OW op alle vlakken in elk district werkzaamheden uitvoert en haar diensten levert”, gaf de bewindsman aan. Hij zal de verzelfstandiging van de OW-diensten en de samenwerking met de overige ministeries blijven ondersteunen.

President Santokhi feliciteerde OGA met het initiatief en motiveerde het personeel om door te gaan het land groener te maken. Het staatshoofd is van mening dat eenieder dit in zijn eigen omgeving moet doen. Volgens hem past het project heel goed binnen het ‘Prani Yu Dyari-project’ van de regering, welke burgers stimuleert om te planten. Het staatshoofd riep het personeel op om hun bijdrage te blijven leveren en de saamhorigheid te koesteren. “De regering zal deze duurzame initiatieven blijven ondersteunen”, benadrukte de president.