Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi onderbouwt noodzaak Herstelplan

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de Jaarrede ook stilgestaan bij het Herstelplan 2020-2022, welke samengesteld is na consultatie met diverse stakeholders in de samenleving. “Dat Herstelplan is na goedkeuring door de Nationale Assemblee in juni, leidraad voor het financieel-economisch beleid geworden. Intussen is ook gewerkt aan een Meerjaren Ontwikkelings Plan 2022-2027, dat thans aan de Nationale Assemblee wordt aangeboden”, aldus president Santokhi, tijdens zijn jaarrede op 1 oktober 2021.

“Verder is er op basis van het Herstelplan, onderhandeld met het IMF, wat geleid heeft tot een Staff Level Agreement in april dit jaar. Suriname heeft voldaan aan alle condities van het IMF, en het finaliserend gesprek met het IMF, volgt. Hiermee, komt er een behoorlijke financiële ondersteuning, voor de komende drie jaar, door het IMF, door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank.”

De president zegt dat er inmiddels een Implementatie Unit voor het Herstelplan is ingesteld, en er wordt hard gewerkt aan de implementatie, van de 185 maatregelen en projecten, die daarin aangegeven zijn. In het kader van het Herstelplan, staan er voor 2022 een aantal hervormingen op stapel binnen het Ministerie van Financiën en Planning. Die hervormingen en verbeteringen zijn nodig, om het ministerie verder te stroomlijnen, voor de aan haar toebedeelde taken.

Het gaat over hervormingen bij de belastingen, de douane, het begrotingsproces, het beheer van staatsmiddelen (Treasury en Cash Management), verbeterde dataverzameling, en aanlevering en versterking van het Bureau voor de Staatsschuld. Ook worden de CLAD en de Rekenkamer versterkt.