Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi lanceert Prani Yu Dyari-project

 President Chandrikapersad Santokhi heeft op zijn 64e verjaardag het Prani Yu Dyari-project gelanceerd. In dit kader zijn 64 gezinnen voorzien van plantmateriaal. Het project wordt uitgevoerd door first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Bij de start van het project op 3 februari 2023 hebben ROM-minister Silvano Tjong-Ahin en LVV- minister Parmanand Sewdien actief deelgenomen.

Het Prani Yu Dyari-project is bedoeld om het planten onder de samenleving te stimuleren. Het gaat er in het bijzonder om dat kinderen van jongs af aan hun eigen groenten en gewassen leren verbouwen. Het startsein voor het project is gegeven op het erf van mevrouw Anita Asontoe. Bewoners van de Grensweg en de Irma Altenbergweg en omgeving zijn voorzien van plantjes. Er zijn op 64 percelen plantjes in de grond gestopt, waarna de gezinnen een levensmiddelenpakket van de jarige president in ontvangst mochten nemen.

“Hierna zijn de scholen aan de beurt”, deelt presidentsvrouw Santokhi-Seenacherry mee. Zij heeft samen met het staatshoofd en de bewindslieden actief deelgenomen aan het beplanten. Het ministerie van LVV heeft op speciaal verzoek van het staatshoofd gezorgd voor Ma’afala broodvrucht- alsook kastanje-, bananen-, cassave-, peper-, bitawiri- en tajerbladplantjes. Er is gekozen voor de Ma’afala omdat het een dwergras is die na twee jaar al vrucht draagt.

Het Bureau van de First Lady heeft in dit kader ook een boekwerk uitgebracht met tips over het planten. Volgens de first lady zal het project in 2024 landelijk gepromoot worden. Het is de bedoeling dat in februari 2023 minimaal 6400 plantjes in de grond worden gezet met een maximaal van 64.000 voor dit jaar. Het team van de first lady is bezig gezinnen te identificeren, aan wie de plantjes geschonken kunnen worden.