Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi kondigt adviescommissie kwestie Rusland/Oekraïne aan

President Chandrikapersad Sanotokhi zal binnen enkele dagen een adviescommissie in het leven roepen die zich zal buigen over het effecten van de huidige situatie in Europa, namelijk het binnenvallen van Oekraïne door Rusland. Het staatshoofd deed deze aankondiging op donderdag 17 maart 2022 bij de beëdiging van een nieuwe lichting manschappen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in de Congreshal.

Volgens president Santokhi is het overduidelijk dat de impact van deze toestand in de hele wereld, en dus ook in Suriname, voelbaar is. De adviescommissie – een deskundig team van vertegenwoordigers uit verschillende sectoren – zal op 21 maart aanstaande een feit zijn. Zij zal de impact van de oorlog moeten monitoren en de regering op tijd van adviezen moeten voorzien. “De impact hoeft niet altijd een te zijn van fysieke dreiging, maar kan ook economische of financiële gevolgen hebben. Gevolgen voor je eigen grondgebied, waarbij soms vanuit de wereld een oproep kan worden gedaan om bij wijze van humanitaire hulp ook personen hier in het land te ontvangen”, stelde het staatshoofd.

Intussen gaat de samenleving reeds gebukt onder de economische gevolgen. Dit is te merken aan de verhoging van prijzen van goederen. Voor wat betreft de veiligheid zegt president Santokhi dat de regering ervoor dient zorg te dragen dat Suriname over goed functionerende veiligheidsdiensten beschikt.