Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi inspecteert troepen

President Chandrikapersad Santokhi heeft eerder op de dag in het kader van de viering van 47 jaar Srefidensi de verschillende eenheden geïnspecteerd en begroet. Dit gebeurde aan het Kerkplein waar ook burgers op de been waren om de verschillende gewapende machten in parade en defilé te aanschouwen. Het staatshoofd deed dit al rijdend in zijn hoedanigheid als Opperbevelhebber der Surinaamse strijdkrachten.

De inspectie door het staatshoofd geschiedde van het Nationaal Leger uit. Bij deze gelegenheid is het gebruikelijk dat eerst het vaandel begroet en geïnspecteerd wordt en vervolgens de troepen. Net als president Santokhi werden de troepen ook ceremonieel begroet door de waarnemend korpschef Ruben Kensen en de bevelhebber van het Nationaal Leger kolonel Werner Kioe A Sen.

Aan de traditionele parade en het defilé waarmee de viering van de staatskundige onafhankelijkheid gepaard gaat, hebben eenheden van het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger, het Korps Douane alsook afvaardigingen van het Franse en Nederlandse leger deelgenomen. Speciaal in verband met de Srefidensi-viering arriveerde eerder deze week het ondersteuningsschip van de Nederlandse marine, de Zijner Majesteit Pelikaan in Suriname.

De troepen begaven zich vervolgens in parade via de Henck Arronstraat naar het Onafhankelijkheidsplein. President Santokhi hield op het presidentieel paleis zijn jaarlijkse Srefidensi-toespraak waarin hij aangaf dat de regering het volk zal leiden op het pad van welvaart en welzijn. Het staatshoofd bleef stil staat bij de momenten van opoffering en beproeving vanaf de onafhankelijkheid en riep op samen te werken aan de ontwikkeling van het land. Tegen deze achtergrond heeft president Santokhi aan de vooravond van de onafhankelijkheidsdag het startsein gegeven voor de bouw van een diepwaterhaven in Nickerie en de ontwikkeling van een landbouwproject in Saramacca. Traditioneel werden ook een aantal personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor land en volk door de president gedecoreerd.