Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi honoreert Sri Sri Ravi Shankar met hoge onderscheiding

De wereldwijd bekende humanitair, spiritueel leider en vredesambassadeur Sri Sri Ravi Shankar is vandaag gehonoreerd door president Chandrikapersad Santokhi. De grondlegger van de Art of Living Foundation is op 14 juli 2022 benoemd tot Grootofficier in de Ereorde van de Gele Ster. Tijdens zijn toespraak op het presidentieel paleis heeft het staatshoofd benadrukt dat het goed is om onze dierbaren te eren, terwijl zij hun licht nog onder ons laten schijnen. “In dit opzicht is het mij een oprechte eer en genoegen om dit moment te kunnen grijpen en deze decoratie aan een mooie ziel te kunnen overhandigen”, aldus de regeringsleider.

In de afgelopen 41 jaar is de Art of Living Foundation in meer dan 155 landen actief, waaronder Suriname. De vredesambassadeur bezocht ons land eerder in 1998 en 2001. De wereldwijde organisatie heeft ook een tak in Suriname. De Art of Living Foundation Suriname heeft duizenden leden die zich allemaal inzetten voor een gezonder Suriname. President Santokhi merkt op dat de organisatie niet gebonden is aan een specifieke religie, wat de grondlegger in staat stelt om grenzen te verleggen. Verder geeft de regeringsleider aan dat de foundation zich primair richt op het verlichten van stress op individueel niveau en het verminderen van geweld en ziektes in de gemeenschap. “Art of Living probeert de gemeenschap op zo een manier te verheffen dat mensen worden gesterkt en een leven gaan leiden dat hun volledige potentieel kan vervullen”, aldus de president. De filosofie van Sri Sri Ravi Shankar is dat wereldvrede kan worden bereikt als iedereen een stressvrije ziel heeft. “Een gemeenschap zonder geweld is cruciaal”.

Het staatshoofd heeft de humanitair leider neer geschetst als een charismatische leider en bekende prediker van wereldvrede. “Hij staat bekend om zijn hoge morele waarden. Hij is vaak de bemiddelaar geweest in internationale conflicten. Als vredesambassadeur geeft hij een voorbeeld dat navolging verdient. Vrede is de afwezigheid van oorlog en conflict”. De inspanningen van Sri Sri Ravi Shankar zijn erkend door vele landen, organisaties en universiteiten. Dit door hem een onderscheiding en blijk van waardering te schenken. President Santokhi interpreteert de aanwezigheid van de spiritueel leider als een sterk signaal richting de Surinaamse samenleving om de vrede en eenheid te bewaren. “Deze eer is hem niet eerder verleend door de natie Suriname, ook al is het zijn derde bezoek aan ons prachtige land. Zoals men zegt; de derde keer is een charme. Ik smeek u om uw licht te blijven schijnen.”

Voorafgaand aan de onderscheiding heeft het staatshoofd een bilateraal gesprek gehad met de vredesambassadeur. De president heeft het belang van een intensieve samenwerking met de Art of Living Foundation benadrukt. Beide leiders hebben ook een vredesfakkel aangestoken op het erf van het historische presidentieel paleis. President Santokhi heeft ook de verklaring voor de “I Stand For Peace” Campagne ondertekend. Sri Sri Ravi Shankar heeft in een kort dankwoord benadrukt de Surinaamse regering en samenleving zeer erkentelijk te zijn voor de hoge onderscheiding. “Het is een motivatie om mij nog meer te committeren aan hetgeen wij van Art of Living Foundation doen”. Hij ziet Suriname als een modelnatie voor vrede in de wereld.