Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi heeft vruchtbaar gesprek met Indiase ambtgenote

President Chandrikapersad Santokhi heeft een onderhoud gehad met het Indiase staatshoofd Droupadi Murmu. Tijdens het gesprek dat heeft plaatsgevonden op 10 januari 2023 is er gesproken over de relatie en inhoudelijke zaken met betrekking tot beide landen. “Het is een uitgebreider gesprek geworden dan gepland was, tevens is het een bijzondere gelegenheid geweest voor afspraken betreffende de aanwezigheid van de Indiase regering bij de viering van 150 jaar Hindoestaanse immigratie dit jaar,” aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

De staatshoofden hebben het over diverse onderwerpen gehad, waaronder de positie van de vrouw. De Surinaamse regeringsleider heeft hierbij zijn vrouwelijke ambtgenoot gefeliciteerd met haar presidentschap. President Murmu is de tweede vrouwelijke president van India. Hij prees haar voor de inspiratie die zij betekent voor vele anderen in de wereld, om als president van zo een groot land te kunnen optreden.

Daarnaast is gesproken over klimaatontwikkelingen en de gevolgen hiervan. Ook de internationale economische crisis en de samenwerking tussen Suriname en India wat de economische ontwikkelingen betreft is aan de orde gekomen. Verder is gesproken over hoe invulling te geven aan de samenwerking tussen de twee landen op het gebied van de handel en het onderwijs.