Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi heeft bilateraal overleg met secretaris-generaal OACPS

President Chandrikapersad Santokhi heeft een breedvoerige deliberatie gehad met secretaris-generaal Georges Chikoti van de Organisatie van Afrikaanse, Caraïbische en Pacifische Staten (OACPS). Tijdens het bilateraal overleg heeft het staatshoofd onder woorden gebracht dat Suriname pleit voor een meer dynamische samenwerking met de ACS-landen. Deze zijn de landen van Afrika ten zuiden van de Sahara, de Caraïben en de Stille Oceaan. Het diplomatieke colloquium tussen beide functionarissen heeft op donderdag 22 september 2022 in de Verenigde Staten van Amerika plaatsgevonden.

Volgens de secretaris-generaal moet dit forum dienen als verbindende schakel tussen de verschillende natiën. Het Surinaamse staatshoofd heeft daarbij aangegeven dat deze samenwerking van belang is om concurrentievermogen te vergroten en de uitdagingen van globalisering aan te gaan. “Dit gaat verder dan samenwerking tussen overheden. Het accent moet gelegd worden op meer business to business relaties en investeringen”, aldus president Santokhi. De Surinaamse regeringsleider heeft ook de ondersteuning gevraagd aan de multilaterale organisatie om de situatie in Haïti te stabiliseren.

“Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een detachering van jonge Surinaamse diplomaten en ambtenaren naar het secretariaat van de OACPS, om de nodige kennis en ervaring op te doen, enorm zou bijdragen aan de ontwikkelingsagenda van Suriname”, heeft president Santokhi de secretaris-generaal medegedeeld. De Surinaamse regeringsleider heeft de secretaris-generaal gevraagd naar de status van de implementatie van het voorstel gedaan door de Europese Commissie om 600 miljoen euro uit de reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) te mobiliseren. Dit om de huidige voedselzekerheidscrisis, die verergerd is door de Russische invasie in Oekraïne aan te pakken.