Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi geeft verwachtingen komende drie maanden weer

De regering verwacht binnen afzienbare tijd een supportprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te tekenen. Dit houdt volgens president Chandrikapersad Santokhi in betalingsbalanssteun van circa USD 750 miljoen gespreid over 3 jaren. Hiermee zal de monetaire reserve weer naar een aanvaardbaar niveau gebracht worden. Het staatshoofd gaf deze en andere verwachtingen van de regering weer tijdens een persconferentie, waar ook vicepresident Ronnie Brunswijk aanzat, op woensdag 14 april 2021.

De regering verwacht binnen twee tot drie maanden met de schuldeisers overeenstemming te bereiken over herstructurering. Hierdoor zal zij het begrotingstekort naar een aanvaardbaar niveau brengen. Na overeenkomst met het IMF zullen de andere multilaterale organisaties, zoals de IDB en de Wereldbank, inkomen met verhoogde projectfinanciering en budgetsteun.

Voor de importen van basis en essentiële goederen alsook medicamenten en brandstof, zullen deviezen beschikbaar gesteld worden. Hiermede zullen de prijzen van deze goederen stabiliseren. Er zal geïnvesteerd worden in de productiesector. Het staatshoofd noemde daarbij het Agrarisch Krediet Fonds. De regering zal in dit fonds alvast SRD 40 miljoen stoppen, waarbij de rente 5% zal bedragen. In het fonds voor Micro-, Kleine- en Middelgrote Ondernemingen zal minimaal SRD 50 miljoen gestopt worden.

Verder zal het sociaal programma verder worden uitgevoerd. Daarnaast is de regering in gesprek met potentiële financiërders van fresh capital en projecten. President Santokhi: “Er is genoeg belangstelling, maar wij wensen niet over een nacht ijs te gaan, omdat wij schoon geld binnen willen halen.