Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

President Santokhi: “Bezoek premier Mark Rutte geeft aan dat vertrouwen in Suriname terug is”  

President Chandrikapersad Santokhi is in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) breedvoerig ingegaan op het officiële werkbezoek van de Nederlandse minister-president Mark Rutte aan Suriname. Het is een formeel tegenbezoek volgend op het bezoek van het Surinaamse staatshoofd in september 2021 aan het koninkrijk.

Op zaterdag 10 september 2022 heeft president Santokhi opgemerkt dat het bezoek van de premier op zijn plaats is. “Binnen twee jaar is de relatie met Nederland in snel tempo verbeterd. Zijn aanwezigheid toont ook aan dat de relatie tussen beide landen op alle niveaus verbeterd, verbreed en verdiept is. Het vertrouwen in Suriname is terug”, laat het Surinaamse staatshoofd optekenen.

President Santokhi benadrukt verder dat het bezoek van de Nederlandse regeringsleider een bevestiging is dat de samenwerking op alle niveaus goed geregeld is. “Natuurlijk zijn er nog issues, maar ook die zullen besproken worden om de hernieuwde relatie verder te intensiveren.” De regeringsleiders zullen behalve een bilateraal gesprek, ook een evaluatiegesprek gesprek hebben. Deze zal gaan over de huidige samenwerking. Het aantrekken van investeringen vanuit Nederland staat heel hoog op de agenda van het Surinaamse staatshoofd. Verder zal de president met premier Mark Rutte van gedachten wisselen over onder andere veiligheid, onderwijs, economie en visumbeleid.

Het visumbeleid is volgens president Santokhi zeer cruciaal. Echter heeft dit vraagstuk meer te maken met de onderhandelingen met de Europese Commissie. “Nederland heeft een belangrijke stem. Er zal gekeken worden hoe zij ondersteunend kunnen bijstaan in de onderhandelingen”.