Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Premier Mottley noemt Suriname waardevolle strategische partner van Barbados

Suriname is voor premier Mia Mottley van Barbados een strategische partner van Barbados. De twee landen, vertegenwoordigd door hun ministers van Buitenlandse Zaken, hebben op maandag 4 juli 2022 op het presidentieel paleis het Strategische Dialoog en Samenwerkingsplatform (SCDP) bezegeld. Het document werd in aanwezigheid van premier Mottley en president Chandrikapersad Santokhi getekend door de Barbadiaanse minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel van Barbados, Jerome Xavier Walcott, en Albert Ramdin, Surinames minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Premier Mottley merkte op dat Suriname en Barbados ondanks verschillende beperkingen ronde Covid-19 en klimaatverandering hun samenwerking nauw hebben kunnen voortzetten. “We hebben er alle vertrouwen in dat wij ondanks die beperkingen de handel tussen de twee landen hebben kunnen vergroten”. Het gegeven dat Suriname en Barbados ook aan een aantal regionale zaken hebben samengewerkt, geeft ons de troost dat we Suriname kunnen blijven behandelen als een waardevolle en strategische partner van Barbados”, aldus premier Mottley. Ze meent dat beide landen er voordelen aan hebben wanneer hun burgers elkaars land bezoeken. “We zullen ervoor blijven zorgen dat we tot het allerhoogste niveau het signaal afgeven dat we broeders en zusters zijn”, besluit de Barbadiaanse regeringsleider.

Premier Mottley geeft aan dat het bezoek aan Suriname in de eerste plaats geschiedt in het kader van de 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering. Deze vergadering zou eigenlijk door Barbados worden voorgezeten, maar de twee regeringen kwamen in 2020 overeen dat het Caribische eiland het voorzitterschap in februari 2020 van Suriname overnam vanwege de drukte rond de organisatie van de algemene, vrije en geheime verkiezingen toen. “Dit maakt onze deelname aan deze sessie nog specialer door de afspraken die we hebben gemaakt voor die overname”, zegt premier Mottley.

De Barbadiaanse regeringsleider geeft aan dat er momenteel een aantal problemen zijn waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd. Ze spreekt van een drievoudige crisis, te weten: de covidpandemie, klimaatverandering en wereldwijd gestegen voedsel- en brandstofprijzen. “Iedereen in de regio en de hele wereld lijdt hieronder”, vervolgt premier Mottley. Ze zegt verder dat de eerste discussies in het kader van de staatshoofdenvergadering intens en openhartig van aard zijn geweest. Premier Mottley stond stil bij het werk dat in afgelopen maanden is verzet in het kader van het Brokopondo-programma tussen Suriname en Barbados. Deze samenwerkingsovereenkomst is in november 2018 bevestigd. Premier Mottley spreekt op dit stuk van een hoogtepunt in de bilaterale gesprekken. Helaas is er volgens haar tijd verloren gegaan vanwege de beperkingen rond Covid-19.