Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Oriëntatiebezoek ROM-minister aan Peperpot Natuur ParkOp donderdag 4 januari 2024 heeft Minister M. Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) een oriëntatiebezoek gebracht aan het Peperpot Nature Park, op uitnodiging van mw. Silos-Gangadin, voorzitter van het Stichtingsbestuur “Stg Peperpot Natuurbos”. Gelegen in Commewijne, Ressort Meerzorg, aan de Hadji I Soemitaweg, bood het park een indrukwekkende natuurlijke omgeving voor een verkenning.

De delegatie van Minister Dasai bestond uit Earl Djojokasiran en Jeetendra Chotkan van het Directoraat Ruimtelijke Ordening, evenals Don van Rijn van de afdeling Voorlichting. De minister en zijn delegatie werden hartelijk ontvangen door mw. Sita en mw. Maureen, die deel uitmaken van het Stichtingsbestuur.

Het bezoek begon met een wandeling door het goed onderhouden bospad van het natuurpark, gevolgd door een informeel gesprek waarin mw. Sita een overzicht gaf van het park aan de hand van een uitmetingskaart van het terrein, verzorgd door de landmeter.

Mw. Maureen lichtte vervolgens de plannen van het park toe, waaronder:
1. Natuureducatie voor scholen in Commewijne: Het park werkt momenteel samen met twee scholen, de Bielke- en Saliminschool, om het curriculum uit te voeren. Hierbij worden leerlingen getraind tot peer teachers die leiden tot gedragsverandering.
2. Onderzoekscentrum voor kinderen: Het streven is om het natuurpark te transformeren tot een onderzoekscentrum met het “see and tell” model, inclusief een onderzoekslaboratorium met microscopen en loepen.
3. Milieueducatie voor volwassenen: Een voorstel, geschreven in 2020 door mw. M. Silos, is gericht op het bewustmaken van volwassenen met als doel gedragsverandering met betrekking tot het milieu.

Ondanks deze veelbelovende voorstellen kampt het Peperpot Nature Park met financiële uitdagingen, aangezien de voorgestelde initiatieven tot op heden niet zijn gehonoreerd.

Actiepunten door het Ministerie van ROM:
1. Beleidsontwikkeling voor parken: Het ministerie zal beleid ontwikkelen en/of aanpassen met betrekking tot natuurparken, inclusief de wetgeving eromheen.
2. Overkoepelend orgaan voor “Urbane Natuur Parken”: Onderzoek zal worden gedaan naar de mogelijkheid van het opzetten van een overkoepelend orgaan voor “Urbane Natuur Parken”.
3. Faciliteren van fondsenwerving: Het ministerie zal de mogelijkheid onderzoeken om fondsen te werven via organisaties zoals het Green Climate Fund (GCF), het Global Environment Facility (GEF), en Carbon Credits.
4. Samenwerking met Stg. Peperpot Naruur Bos: Het ministerie overweegt samenwerking met de Stichting Peperpot Natuur Bos om duurzame ontwikkeling van het park te bevorderen.

Daarnaast heeft het park in 2021 een projectvoorstel ingediend voor het “Peperpot weekend kampeer avontuur”, een initiatief dat het park verder wil betrekken bij de gemeenschap en de natuurbeleving bevordert.