Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Missie NH naar Boven-Suriname voor drinkwatervoorziening

In het kader van de drinkwatervoorziening is een delegatie van het directoraat Water (Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen) en het waterbedrijf BOSAQ naar het Boven- Suriname gebied afgereisd.

Tijdens deze drie dagen durende missie (van 14 tot en met 17 september) zijn de vijf dorpen Pamboko, Guyaba, Jaw-Jaw, Gunsi en Baikoetoe bezocht. Van deze delegatie maakten ook deel uit, Howest (Hogeschool voor Gezondheidswetenschappen in België) en Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO.

Er zijn in de dorpen Pamboko en Guyaba servicewerkzaamheden aan de  oppervlaktewaterzuiveringsinstallaties uitgevoerd. Te Gunsi en Jaw-Jaw zijn krutu’s gehouden over de op te zetten systemen en de vertegenwoordigende organisatie BOSAQ. Ook zijn gesprekken gevoerd met het traditioneel gezag over de locaties voor het op te zetten oppervlaktewaterzuiveringssysteem.

Eerder, voor het vertrek van de delegatie naar het Boven-Suriname gebied, kwamen functionarissen van het directoraat Water van NH met organisatie BOSAQ samen voor het startsein van fase twee van dit oppervlaktewaterzuiveringsproject ten behoeve van het binnenland. Middel dit programma zullen 13 dorpen van in totaal 15  oppervlaktewaterzuiveringsinstallaties worden voorzien.