vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
SPORT- EN JEUGDZAKEN


Jongeren van Para hebben genoeg animo voor het ontwikkelen van sport

01-02-2016

 

Het derde distriktbezoek dat is afgewerkt door de minister Faizal Abdoelgafoer, de directie en staf van het ministerie van Sport en Jeugdzaken is Para. De spits werd afgebeten door een kennismakingsbezoek aan Districts Commissaris John de La Fuente, die verschillende problemen heeft aangekaart die maken dat er geen continuiteit is voor de verdere groei op sport en jeugdgebied. De parlementariers Patrick Kensenhuis en Glenn Sapoen hebben de delegatie rondgeleid in alle streken van het distrikt. Ook de jeugdparlementariers Denzel Basie en Monalisa Sabajo hebben de minister bijgestaan bij de verschillende gesprekken met de dorpsgemeenschappen.

Met de Kapiteins, Basja’s en dorpsgemeenschappen van onder andere Redi Doti, Cabendadorp, Pierre Kondre, Wit Santie en Matta is er van gedachten gewisseld over hoe een betere organisatie neer te zetten om op structurele manier sport en jeugdwerk aan te bieden. Door de naschoolse programma’s die het ministerie an de gemeenschappen bid is het jeugdwerk is in de lift in dit distrikt. Met begeleiders en materiaal dat via OD Jeugdcentra beschikbaar word gesteld, worden de jongeren op een creatieve manier met rest- en natuurmateriaal ezig gehouden. Van bijouterien, culturele klederdrachten, vlechtwerk tot muzikale vorming word er met de jongeren gedaan om ze van de straat af te houden.

Tijdens dit bezoek is duidelijk geworden dat een van de toppers op gebied van schaken in Suriname, Roger Matoewi oorsprongkelijk van het distrikt Para komt, maar dat het bijna niet te merken is omdat er weinig mogelijkheden zijn voor jongeren in ’t distrikt om aan deze sport mee te doen. Met de weinige faciliteiten die er zijn is een van de Judoka’s uit Wit Santie, Chenieva Jubithana, nu druk bezig Suriname en vooral de distrikten op de kaart te plaatsen. Regionaal en internationaal heeft ze op nagenoeg alle wedstrijden een medaille gehaald.

Voetbal, Slagbal en Judo zijn de sporten die het meest beoefend worden door de jongeren van Para. De vertegenwoordigers van de buurtorganisaties en sportverenigingen hebben van de minister coordinerende en faciliterende hulp gevraagd om ook aan de andere takken van sport mee te kunnen doen. In het dorp Redi Doti is er al een aanvang gemaakt vanuit het ministerie met de bouw van een multifunctioneel centrum waar onder andere een atletiekbaan en een zaal voor het beoefenen van denksporten zijn meegenomen.

Bezoek -para -320x 175

Minister Abdoelgafoer en de jongeren van jeugdcentra Paranam

“ De animo van de jongeren maakt dat ik gemotiveerder doorga met het bezoeken van de distrikten. Op een innovatieve manier zullen wij ons tweesporig beleid aanscherpen en uitvoeren waar dat gelijk uitvoerbaar is”, zei minister Fazal Abdoelgafoer.

Aan de voetbalverenigingen  is ter motivatie en ondersteuning SV Felu, SV Matta, SV Feyenoord, SV Rodan en SV Parawe is er  een tas met sportmateriaal overhandigd. In de tas zaten onder andere voetballen, kegels, sokken, stopwatches en een voetbal tenue.

Para -simonpolder -620x 220 (1)

DNA lid Sapoen overhandigd Sportmateriaal aan de sportvereniging SV Rodan

De komende week zullen de jeugdparlementariers Denzel Baisie en Monalisa Sabajo nog meer sportmateriaal overhandigen namens de minister aan de scholen OS Commissaris, Simon Polder en OS Bersaba. 

NIEUWSBERICHTEN