Overheid


Workshop om kwaliteit van het onderwijs te verhogen

07-04-2016

Medewerkers van verschillende afdelingen van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) hebben deelgenomen aan een twee- daagse workshop. Het doel van de sessie is om de medewerkers kennis bij te brengen hoe zij een bijdrage kunnen leveren om de kwaliteit het Surinaams onderwijs te verhogen. De werkbijeenkomst is georganiseerd door het MinOWC en het werd verzorgt door Prof. dr. Koen Depryck, docent aan de Vrije Universiteit in Brussel.

Tijdens de workshop is Depryck ingegaan op, hoe er van maatschappelijk relevant onderwijs overgestapt moet worden naar kwaliteit onderwijs. De aandachtspunten die ook aan de orde zijn gekomen zijn: zittenblijven terugdringen, competente docenten, adequate middelen, eigenheid en verschillen en ontwikkeling van karakter. Hij heeft verder ook behandeld wat een curriculum inhoudt, hoe het wordt opgesteld, wat het belang ervan is en ook wat het verschil is tussen onderwijsmethodes en een curriculum.

Onderwijs is volgens Depryck de “rode draad” in een samenleving. Het is belangrijk om te weten welke richting het ministerie op wil gaan met het onderwijs. Hij meent dat er met deze workshop de eerste stap gemaakt om na te denken hoe het Surinaams onderwijs verder uitgebouwd kan worden, zodat de relevantie ervan toeneemt. Leerkrachten moeten niet meer afhankelijk zijn van methodes, vandaar dat zij bewust gemaakt moeten worden om over te gaan standaarden. De deelnemers moeten volgens hem een gemeenschappelijke begrippenkader hebben waarbij zij de termen die voortdurend in de literatuur voor komen en door specialisten gebruikt worden beheersen. Ze hebben samen in kleine groepjes nagedacht over welke rol zij kunnen vervullen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ruim 75 medewerkers van het MinOWC hebben geparticipeerd. De workshop is op woensdag 6 en op donderdag 7 april gehouden in het Lalla rookh gebouw. Het voornemen is om eind april weer sessies te organiseren om verder uit te diepen.

NIEUWSBERICHTEN