vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR


Verhoging kwaliteit onderwijs bij transformatie IOL naar ADEK

05-07-2018

“Hoelang willen we door gaan onze kinderen achterhaalde onderwijs te bieden?”, stelt Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur tijdens een persconferentie over de transformatie van het Instituut voor de opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit (ADEK). Volgens de bewindsvrouw gaat de kwaliteit van ons onderwijs steeds meer achteruit en voldoen wij niet meer aan het opleidingsniveau van de regio. Op de Caricomtop van 2017 heeft Suriname zich gecommitteerd om ons onderwijs naar internationaal niveau op te trekken. De onderwijsminister geeft aan dat de eerste stap in het transformatieproces zal zijn, dat er geen nieuwe inschrijvingen zullen plaatsvinden op het IOL voor het komend schooljaar.

Verder geeft de bewindsvrouw aan dat indien er studenten geïnteresseerd zijn om leerkracht te worden zij zich kunnen inschrijven op de universiteit. Er is een schakelprogramma in voorbereiding speciaal voor deze doelgroep. De minister geeft aan dat studenten innovatieve en creatieve oplossingen moeten kunnen aandragen voor problemen in Suriname. “We willen leraren die gevormd zijn zoals dat internationaal gebeurd”, aldus Ferrier.

Beleidsadviseur Eddy Jozefzoon, geeft aan dat het geen overhaaste besluit is dit omdat de voorbereidingen naar deze transformatie reeds in 2012 zij gestart samen met het bij het herwaarderingsprogramma. Verschillende werkgroepen zoals personeel & salaris kwesties, logistiek en administratie zullen zich buigen over het curriculum. De huidige studenten van het IOL mogen hun studie normaal afronden.

NIEUWSBERICHTEN