Overheid


Peneux zegt Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname steun toe

02-03-2016

De Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname kan rekenen op ondersteuning van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). De bewindsman wil het kinderboekenfestival (KBF) integreren binnen het onderwijssysteem. Het ministerie heeft het KBF reeds opgenomen in haar begroting van 2016 en zal de stichting voorzien van ondersteuningspersoneel. Er wordt gewerkt om het KBF op te nemen in het beleidsplan van 2016-2021 en 2021-2026 van het ministerie. Werknemers binnen de organisatie die zich verdienstelijk hebben gemaakt, zullen overgenomen worden op de betaaldrol van het MinOWC.

Door het KBF te ondersteunen wil het ministerie lezen vanaf jongs af aan stimuleren. Peneux vindt dat lezen ook thuis gestimuleerd moet worden en hij wil dat er landelijk op alle basis scholen mediatheken opgezet moeten worden. “Wij proberen als ministerie er alles aan te doen dat mediatheken een vorm krijgen op de scholen, want hierdoor bevorder je de leescultuur”, zegt hij. De mediatheken moeten volgens hem ook voorzien worden van computers, zodat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan hiermee.

Op maandag 29 februari 2016 vond de opening van KBF 2016 plaats en zal duren tot en met zaterdag 5 maart. De onderwijsminister heeft de kinderen bij de opening erop gewezen dat zij later hun beroep, naar eer en geweten moeten doen. “Je toekomst ligt in je eigen handen. Kijk niet naar je buurman of buurvrouw, maar kijk wat je zelf kan bereiken voor deze maatschappij. Wat voor je is weggelegd, zal niemand je ontnemen”, aldus Peneux.

Om kinderen van jongs af aan te stimuleren om goed te kunnen rekenen en verantwoordelijk met geld om te gaan zal er een Global Money Week georganiseerd worden. Het ministerie heeft dit project reeds goed gekeurd. De Global Money Week is een wereldwijd evenement dat gericht is op de jeugd van 6 t/m 18 jaar en elk jaar plaatsvindt gedurende de 2e week van maart.

 

NIEUWSBERICHTEN