Overheid


Peneux wil samenwerking tussen IOL, Curaçao en Caribisch gebied

04-02-2016

Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, wil dat het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) samenwerkingen aangaat met Curaçao en landen uit het Caribisch gebied. “Dit zal voordelen opleveren voor Suriname. Op Curaçao zijn de MO-A en MO-B akten veel gevraagd”, zegt hij.

De onderwijsminister heeft dit kenbaar gemaakt op vrijdag 29 januari tijdens de diploma- uitreiking van het IOL. Volgens de bewindsman is het harde werken beloond en kunnen sommige afgestudeerden een vordering maken op financieel gebied, terwijl anderen nog aan baan moeten komen. Voor de afgestudeerden van de vakken: beeldende vorming en engels is er zeker werk. De pedagogen kunnen worden ingezet op de scholen en peuterscholen als maatschappelijk werkers.

Dit jaar zullen volgens Peneux 16 scholen worden gebouwd, waaronder 3 op middelbaar niveau. Het NATIN blijft groeien en er zullen meerdere NATIN- scholen bijkomen, vandaar dat er meer werkgelegenheid moet zijn. Hij is de mening toegedaan dat het overschakelen naar kleine klassen van 20 studenten de out-put aan geslaagden vergroten.

Het IOL is bezig met het afschaffen van de MO-A akten. Die graad moet voldoen aan bepaalde randvoorwaarden. Volgens Peneux maakt het niet uit waar je hebt gestudeerd, maar je moet jezelf internationaal kunnen bewijzen. “Martha Becker en Lila Gobardhan zijn daar duidelijke voorbeelden van”, aldus de onderwijsminister. Hij gaf de studenten mee, steeds verder te studeren.

De diploma- uitreiking vond plaats op vrijdag 29 januari te Mata Gauri. 146 afgestudeerden, waaronder 18% mannelijke studenten mochten hun diploma in ontvangst nemen, varierende van een LO- akte, MO-A tot MO-B akte. Onder de aanwezigen bevonden zich: de directeur en onder directeur van het IOl, leden van de raad van Toezicht, docenten en opleidingscoordinatoren, geslaagden en hun familieleden.

https://www.facebook.com/Ministerie-van-Onderwijs-Wetenschap-en-Cultuur-Minowc-690318941019001/?fref=ts

NIEUWSBERICHTEN