Overheid


Peneux: “Surinaamse cultuur breed verrijkt door komst Javanen”

09-08-2016

De Surinaamse cultuur is door de komst van de Javaan zeer breed verrijkt geworden, materieel en immaterieel. We denken hierbij aan de Surinaamse beeldende kunst, welke zonder de Javaanse kunstenaars niet meer compleet zou zijn”. Dit zei minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) bij de herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie op 8 augustus te Sana Budaya.

In de grafische sector en de fotografie spelen veel Javanen volgens de bewindsman een essentiële rol. Ook de bekende Batik geeft een artistieke flair aan de Surinaamse kleding. De Javaan heeft met haar culinaire kunst ook de Surinaamse keuken, waardevoller gemaakt. Hun bijdrage in de Surinaamse wereld van zang, dans, muziek en theater, hebben volgens hem een prachtige meerwaarde gegeven aan de totale Surinaamse cultuur. De Javaan is zichtbaar op alle niveaus van de maatschappij, het politiek en bestuurlijk vlak inbegrepen. “We kennen allemaal de heerlijke Javaanse bami, nasi, saoto, pietjel met trie vaak wel aan de pittige kant, maar het blijft verrukkelijk”, zegt hij.

Als Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur onderstreept hij dat educatie van eminent belang is bij de opvoeding en vorming van het kind, de ontwikkeling van de jeugd en de verdere ontplooiing van jongeren. Educatie is belangrijk om karakter te geven aan kinderen. Daarmee is het volgens Peneux ook een essentiële voorwaarde voor het behoud van cultuur.

NIEUWSBERICHTEN