Overheid


Onderwijsminister Peneux wil structurele aanpak voor Volksmuziekschool

29-02-2016

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, vindt dat de Volksmuziekschool (VMS) structureel aangepakt moet worden. Bovendien is een goed curriculum met doorstroom mogelijkheden naar het conservatorium vereist.

De bewindsman wil dat de VMS valt onder het regulier onderwijs, omdat er drop-outs zijn die geen wiskunde en natuurkunde willen leren, maar wel graag muziek willen volgen. “Dit is trouwens ook de sociale gedachte van president Desi Bouterse. De docenten met tenminste een LO-muziek akte, zullen op de betaalrol komen van het MINOWC”, aldus Peneux. Hij bekijkt verder mogelijkheden om de kansarmen in aanmerking te laten komen voor een studietoelage, om zo toch de muziekschool te kunnen bezoeken.

De VMS heeft momenteel niet genoeg ruimte om al haar studenten te accommoderen. Vanwege beperkte ruimte kan de VMS in een later stadium worden ondergebracht in het gebouw van het MINOWC aan de Heerenstraat. Het voornemen is ombinnenkort een stuk grond aan te vragen voor de VMS.

De onderwijsminister bracht vrijdag 26 februari een oriëntatiebezoek aan de Nationale Volksmuziekschool, die op 2 maart aanstaande haar 10- jarig bestaan zal herdenken. Peneux kreeg een rondleiding van de voorzitter van de VMS, Karin Refos en hoorde de plus en minpunten aan. De VMS telt momenteel 29 docenten, waarvan zij zelf de salarissen moet uitbetalen. Dit heeft als gevolg dat er niet veel geld overblijft voor de aanschaf en reparatie van instrumenten. Een groot deel van de instrumenten zijn schenkingen van onder andere Cheungs Music Center.

Momenteel valt de school onder het Directoraat Cultuur, maar zal binnenkort rechtstreeks vallen onder het MINOWC en wel het regulier onderwijs. In verband met de jaardag zal er in mei een musical worden gehouden in Thalia, met als titel: ode aan het Doe Theater. De opbrengsten zullen worden aangewend aan de VMS.

NIEUWSBERICHTEN