Overheid


Onderwijsminister Peneux installeert raadscommissie vanuit Nederlandse Taalunie

16-05-2016

Minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft onlangs een Raadscommissie geïnstalleerd. De Raadscommissie is benoemd voor een periode van drie jaar en zal de bewindsman adviezen geven over de Nederlandse taal en ook op het gebied van cultuur.

De commissie bestaat uit drie deskundigen, waarvan Lila Gobardhan – Rambocus de voorzitter van is. Zij is ook het aanspreekpunt van het MinOWC voor alle ontwikkelingen op het gebied van de Nederlandse taal. Alida Neslo en Marco Ligtvoet maken ook deel uit van de commissie. Helen Chang, vertegenwoordiger van de Nederlandse Taalunie in Suriname zegt dat het bij deze gaat om de installatie van een adviescommissie vanuit de Nederlandse Taalunie. De leden zullen vergoed worden door de Nederlandse Taalunie. Ligtvoet heeft volgens haar inzicht in onderwijs vernieuwingen en houdt zich bezig met onder andere het project ‘de nieuwe leerkracht’ op de pedagogische instituten. Hij zal adviezen geven op het gebied van onderwijs aan Peneux. Neslo zal raad geven op het gebied van cultuur, terwijl Gobardhan – Rambocus haar hoofdtaak gericht is op het uitbrengen van adviezen over de Nederlandse taal. Chang heeft een beroep op de bewindsman om zoveel mogelijk gebruik te maken van de expertise van de raadscommissie.

Volgens Onderwijsminister Peneux vervult de Taalunie een belangrijke rol in de samenleving, omdat het in zijn totaliteit richting geeft aan het taalbeleid in Suriname. ‘Deze commissie heeft veel werk te verzetten en niet alleen op het gebied van taal, maar ook wat betreft wetsproducten die in voorbereiding zijn. Ik bepaal het taalbeleid in Suriname waarbij jullie er richting aan zullen geven’, zegt hij.

De Taalunie is een beleidsorganisatie voor het Nederlands en ondersteunt een ieder die de Nederlandse taal gebruikt. Het is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname er lid van zijn. In december 2003 werd in Brussel een associatieovereenkomst tussen de Nederlandse Taalunie en de Republiek Suriname ondertekend. Suriname is sinds 2004 een geassocieerd lid.

NIEUWSBERICHTEN