Overheid


Leerkrachten Para getraind in leerlinggericht en kindvriendelijk onderwijs

15-04-2016

Leerkrachten van verschillende scholen in het district Para hebben deelgenomen aan een 1- daagse training. Het doel is om de onderwijzers kennis bij te brengen om leerlinggericht en kindvriendelijk onderwijs te geven. De training is verzorgd door het Centrum voor Nascholing in Suriname (CENASU) op de Openbare School Onverwacht te Para.

Op deze training “ Ik geloof in jou”, staat de kracht van het leren en de leerkracht centraal. Er wordt uitgegaan van het geloof van de leerkracht in de leerling en omgekeerd. Het zelf willen doen, willen weten en willen ontdekken van het kind zijn hierbij van groot belang, maar ook de motivatie, stimulatie en coaching van de leerkracht naar het kind toe. In een krachtige leeromgeving en een positief leerklimaat, krijgt het kind meer zelfvertrouwen.

De coördinatie van het geheel lag in handen van Daniela Rosario, directeur van het CENASU. Leerkrachten moeten zich volgens Henna Brashuis, trainer van Cenasu, meer gaan focussen op de positieve dingen die het kind presteert en ze vaker belonen. “De ideale onderwijzer maakt iets van een leerling. Dit kan door middel van leervoorkeuren”, aldus Brashuis. Klassemanagement en didactische vaardigheden zorgen voor een goed werkklimaat.

Deze training werd gedaan op aanvraag van John Promes van de afdeling begeleiding van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Voor een deel van de leerkrachten was de training een herhaling, terwijl het voor de anderen nieuw is. “ Ik geloof in jou”, wordt sinds 2009 op de scholen toegepast. De scholen die hebben geparticipeerd zijn: O.S. Onverwacht, De Sint Bernardusschool, de A.J. Wellesschool, de A.T. Pengelschool en de Marriellaschool.

NIEUWSBERICHTEN