Overheid


Innovatie Basisonderwijs voor Evenwichte Maatschappij

11-02-2016

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt dat beleidsmakers verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de samenleving. Hieronder valt voornamelijk het zorgen voor evenwicht binnen de samenleving. “Er moeten evenveel doctoren als juristen als technologen zijn. Voorlopig hebben we nog een chronisch gebrek aan technologen.” De bewindsman ziet de innovatie van het basisonderwijs door het integreren van technologie en wetenschap als middel voor het opheffen van het gebrek.

Dit is ook de grote gedachte aan het IBO(Innovatie in het Basisonderwijs) –Festival, die op donderdag 11 februari 2016 van start is gegaan. Het festival is door het ministerie georganiseerd in samenwerking met het Basic Education Improvement Program (BEIP). Leerlingen krijgen de kans om verschillende experimenten uit te voeren die te maken hebben met Wetenschap, Technologie, Engineering, Taal, Kunst & Cultuur en Reken/Wiskunde. Fablab zal ook participeren tijdens het festival om de kinderen verschillende proeven te laten uitvoeren. De studenten van de opleiding ICT in Education van het Instituut voor de Opleiding van Leraren assisteren de kinderen bij het uitvoeren van de experimenten.

Minister Peneux zei bij de opening dat er aan de innovatie van het basisonderwijs gewerkt wordt om zodoende later probleemoplossende volwassenen af te leveren. “We willen creatieve, kritische mensen afleveren die geen enkel probleem uit de weg gaan. Probleemoplossend en geen lippen service.” Verder moet het Surinaams onderwijs niet statisch blijven, want de wereld staat niet stil. “Het is belangrijk dat wij kinderen in vroeg stadium in contact brengen met wetenschap en technologie.”

Suriname is naar zeggen van Professor Padmanabhan Seshaiyer, docent aan de ICT in Education opleiding, het eerste land in de wereld die gebruik maakt van STREAMING binnen het basisonderwijs. STREAMING staat voor Basic Education - Science, Technology, Reading, Engineering, Arts and Mathematics for continuous Improvement of the Next Generation (Basisonderwijs in Wetenschap, Technologie, Taal, Engineering, Kunst & Cultuur en Reken/Wiskunde voor continue verbetering van de volgende generatie Surinamers). Voor elke tak aangehaald is er een stand bij de beurs, waar de bezoekers allerhande informatie kunnen verschaffen. De kinderen kunnen er zelfs experimenten doen. Het IBO-Festival duurt tot en met zaterdag.-.

NIEUWSBERICHTEN