Overheid


Hervorming Beroepsonderwijs VOJ gelanceerd

12-04-2016

Het project voor de hervorming van het beroepsonderwijs op het Voortgezet Onderwijs op Junioren niveau is op dinsdag 12 april gelanceerd. Dit zal geschieden door de verbetering en uitbreiding van de Technical and Vocational onderwijs en Training (E-TVET). Het project wordt geleid door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met de financiering van de Caribbean Development Bank (CDB).

Minister Robert Peneux van Onderwijs is blij met de financiele bijdrage van de CDB. Dit omdat de roep voor de hervorming van het technisch/beroepsonderwijs steeds sterker wordt. “De roep dwingt ons maatregelen te treffen. We moeten inspelen op de veranderingen in de productie sectoren en de arbeidsmarkt. Het onderwijs moet ervoor zorgen dat werknemers dus goed opgeleid zijn.”

E-TVET is het eerste project dat door de CDB in Suriname gefinancierd wordt. De bank stelt ruim 22 miljoen Amerikaanse dollars beschikbaar voor de uitvoering. Het voornaamste hierbij is de opzet van acht (8) praktijk lokalen landelijk en het trainen van docenten in het gebruik van de moderne machines. Suriname beschikt niet over voldoende infrastructuur, die essentieel is voor een adequate uitvoering van het project.

De vicepresident van de CDB, Patricia McKenzie, zegt trots te zijn dat Suriname met de uitvoering van dit project ter verbetering van het beroepsonderwijs haar onderwijsresultaten zal verbeteren en zal werken naar standaards die gelijk zijn als die van het Caribisch gebied. “De CDB ondersteunt initiatieven hiervoor omdat het bijdraagt aan de regionale integratie binnen de Caricom.” In december 2014 werd de financiering goedgekeurd.

E-TVET zal met name zorg dragen voor de reorganisatie van het TVET systeem op secundair niveau VOJ, alsook voor een verbeterd aantal voortgezet onderwijs mogelijkheden voor afgestudeerden binnen het secundair niveau. Het project wordt in twee fases uitgevoerd. De eerste fase wordt door de Surinaamse overheid en de Caribbean Development Bank ($ 22 miljoen ) gefinancierd. De tweede fase krijgt financiele hulp van de Islamic Development Bank ($16 miljoen) .

NIEUWSBERICHTEN