Overheid


Directoraat Cultuur herdenkt Internationale Yoga dag

23-06-2016

Het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, organiseerde op dinsdag jongstleden, een workshop in de Congreshal, in verband met de” International Day of Yoga”. Dit gebeurde in samenwerking met het Indiaas Cultureel Centrum van de Indiase Ambassade. Het doel hiervan was om als land een bijdrage te leveren aan de Wereldvrede en zoveel mogelijk mensen bekend te maken met yoga.

Yogaleraar Dinesh Sharma zegt dat Yoga een Sanskriet woord is met als betekenis eenheid of samenbrengen. Door yoga te beoefenen, werk je volgens hem aan jezelf op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. Het zorgt ervoor dat lichaam en geest, geest en bewustzijn met elkaar in balans worden gehouden. De oefeningen geven kracht en energie en zorgen voor harmonie en rust. Zo heb je als mens minder emotionele druk op jezelf. De oefeningen worden gedaan in een lig, zit en in staande houding. “Vrede moet op de eerste plaats in jezelf zijn en groeit vandaar uit verder naar de gehele wereld. Begin daarom als individu met de basistechnieken van yoga en bouw die langzaam op. Blijf iedere dag oefenen en je zult zien dat je een heel nieuw en mooi leven zult leiden”, aldus Sharma, yogaleraar.

Tijdens de workshop werden er ademhalingsoefeningen ( pranayama) gedaan in lig, zit en staande houding, waarbij ook het lichaam in een bepaalde houding (asana,s) moet worden gehouden. De eerste oefeningen waren bedoeld om mensen te verhelpen van bepaalde pijnen, zoals rug, nek en schouderpijnen. Sharma gaf daarbij ook de nodige uitleg. Hierna volgde een meditatie oefening, waarbij er verschillende ademhalingsmethoden werden toegepast en tot slot het mediteren door middel van een oefening waarbij je in meditatie “licht”, plaatst op het voorhoofd en deze verder toestuurt naar de rest van het lichaam. “Door deze meditatie oefening maak je jezelf vrij van ziekten, boosheid, wraak, haat en andere hindernissen”, zegt hij.

21 juni werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Day of Yoga. Er werd voor deze dag gekozen, omdat het de langste dag in het jaar is en omdat het ook nog de piek is, waarbij vanaf deze helft van het jaar, de dagen korter zullen worden. Deze dag werd georganiseerd door het Directoraat Cultuur en was een opdracht van het Kabinet van de President, die dit verzoek ontving van de President van India. Stanley Sidoel, Directeur van bovengenoemd Directoraat was een van de participanten.

Het Indiaas Cultureel Centrum( ICC), verzorgt dagelijks yogalessen, die worden verzorgd door Sharma. Hij is arts van beroep en heeft als hobby, het beoefenen van yoga. Reeds twee en een half jaar is hij verbonden aan de Indiase Ambassade in Suriname.

NIEUWSBERICHTEN