Overheid


Boek Mama Kankantri overhandigt aan onderwijsminister Peneux

01-09-2016

Het boek Mama Kankantri is op donderdag 1 september 2016 overhandigd aan minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Gerard Maynard is de auteur van het boek, terwijl VACO Plublisher de uitgever is. VACO boekhandel doet de promotie, verkoop en distributie van de boeken.

Het doel van de overhandiging is om bekendheid te geven aan het boek en dat de bewindsman een bestelling plaats bij VACO, zodat het op de scholen en in de verschillende onderwijsbibliotheken terecht komt. Peneux is blij dat hij een exemplaar in ontvangst mocht nemen. Hij zal het boek eerst goed bestuderen en daarna toestemming verlenen om het in de schoolbibliotheken te plaatsen.

Maynard zegt dat dit jeugdboek de bruisende geschiedenis van onze bevolking beschrijft, gezien vanuit een eeuwenoude boom. Mama Kankantri, de boom die alles zag. In de afgelopen eeuwen is het doorgaans groene landschap van Suriname gekleurd door verschillende bevolkingsgroepen die uit alle windstreken kwamen. Vandaag de dag vormen hun nazaten samen met de oorspronkelijke bewoners één volk onder de Surinaamse zon. Het boek kan volgens hem zowel als voorlees en als vertelboek worden gebruikt.

"Dagelijks sprak de mamaboom met de dieren in het woud. Ze werd als een heel wijze boom beschouwd. Van de vele dieren die bij haar woonden, hadden er vijf een bijzondere band met haar. Dat waren Jappi de aap, het kleine eekhoorntje en de vogels Grietjie, Blawki en Kawfutuboi. Deze dieren hielden iedere dag een groot deel van het regenwoud in de gaten voor haar. Zo werd Mama Kankantri op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in haar woud", aldus Maynard.

Het heeft een paar jaar genomen om dit boek in elkaar te zetten, omdat er ook literatuurstudie gedaan moest worden. “Ik moest diverse geschiedenisboeken van Suriname bestuderen, vandaar dat het boek fictief en non fictief is”, aldus de auteur. Het is het derde boek dat hij heeft geschreven, maar wel de eerste keer dat hij een boek heeft overhandigd aan een minister. De promotie van dit boek ligt in handen van boekhandel VACO. Een exemplaar kost SRD 49.

NIEUWSBERICHTEN