vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
HANDEL, INDUSTRIE EN TOERISME


Nationale consultaties ter formulering van Regionaal Strategisch Plan voor diensten

24-05-2016

De dienstensector wordt als de snelst groeiende sector gezien en vervult een belangrijke functie binnen de wereldeconomie. Ook  in de CARICOM-landen is deze sector niet meer weg te denken, vanwege haar bijdrage aan de export.  Vanwege deze reden, hebben de Handelsministers van de Caricom tijdens tijdens de 30e  COTED in juni 2010 besloten om prioriteit te geven aan de  ontwikkeling van een  Regionaal Strategisch Plan voor Diensten.

Er is een Regional Services Project Steering Committee (RSPSC) in het leven geroepen om toezicht te houden op de voorbereidingen voor dit Regionaal Strategisch Plan. De RSPC heeft 7 prioriteiteitssectoren geïdentificeerd met name: Financial Services;  Information Communication and Technology (ICT);  Professional Services; Tourism Services; Education Services; Health and Wellness Services; en Recreational, Cultural and Sporting Services.

Verder zijn er 11 elementen geïdentificeerd, die ook in dit plan opgenomen zullen worden onder ander:  het doel,  de knelpunten en uitdagingen,  het beleidsraamwerk,  de incentieven, de financiële behoeften etc.

Het ministerie van Handel en Industrie houdt van 24 – 26 mei 2016 simultane sessies in de Banquet Hall van Torarica, waarbij de publieke sector en relevante stakeholders zullen geworden geconsulteerd.

Minister Sieglien Burleson heeft op 24 mei 2016 in de Banquet Hall van Torarica de opening van deze nationale consultaties verricht en benadrukte in haar toespraak, dat het ministerie van Handel en Industrie vast voornemens is om de dienstensector beter te ondersteunen en de groei daarvan te stimuleren. De bewindsvrouwe wees op de belangrijke rol, die de dienstensector vervult bij het beschikbaar maken van de hele producten- en goederenstroom, daar een goede marketing gaat uitmaken hoeveel er gekocht en verkocht zal worden. Met het verbeteren van het regime voor diensten, zal dit stimulerend gaat werken en zal ons land ook voor het buitenland aantrekkelijk worden gemaakt, verzekerde de HI-minster de aanwezigen.

Dhr. Timoty Odle van het CARICOM Secretariaat zal met zijn team van deskundigen informatie verschaffen over Professional Services; Information and Communication Technology Services; Health and Wellness Services; en Single Registration of Professionals.Het is de bedoeling dat uit het resultaat van  deze consultaties,  een Regionaal Strategisch Plan en Actieplan voor de bovengenoemde dienstensectoren en activiteit voor de CARIFORUM-landen ontwikkeld zal worden.

 

NIEUWSBERICHTEN