vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
FINANCIËN


Ministerie van Financiёn neemt deel aan United Business Fair

12-04-2013

 Ministerie van Financiёn neemt deel aan United Business Fair

 

Het miniserie van Financien heeft samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de

Volkscredietbank (VCB) meegedaan aan de United Business Fair. Het doel was om de bevolking te informeren over het Kleine- en Middelgrote Ondernemingen Fonds (KMO Fonds), de investeringen met investeringsfaciliteiten en het Spaar en Stabilisatie Fonds Suriname (SSFS). De beurs is gehouden van 22 tot en met 24 maart 2013.

 

Het KMO Fonds is ingesteld door het ministerie van Financiёn om de kleine - en middengrote ondermingen te stimuleren en wordt beheerd door de VCB. Ondernemers van alle sectoren  met uitzondering van goud en handel kunnen een lening aanvragen. Ook moeten de activiteiten geen negatieve invloed hebben op het milieu. Volgens Wendy Castillion, medewerker van de VCB vonden de meeste ondernemers het rentepercentage te hoog."Ik heb tot nu toe één ondernemer gesproken, die de rentevoet van 9% aantrekkelijk vond. De rest niet", geeft Castillion aan.

 

Investeringen en investeringsfaciliteiten

Dewnarainsingh Soerdjibalisingh van de Belastingdienst vindt dat de samenwerking tussen de banken toe te juichen is. "Het is een goed beeld naar het publiek toe. Onduidelijkheden kunnen dan direct worden weggewerkt", zegt de belastingambtenaar. Het verschaffen van informatie over de investeringen en de investeringsfaciliteiten was voor rekening van de Belastingdienst.

 

Een andere belangrijke ontwikkeling is, dat Suriname binnenkort komt met een eigen sovereign wealth fund, SSFS. "Suriname is gezegend met een rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, waarvan de meesten echter niet oneindig en niet hernieuwbaar zijn. In het verleden zijn de internationale prijzen erg onderhevig geweest aan schommelingen. Fluctuaties zijn dan ook in de toekomst te verwachten", benadrukt Joy ten Berge van de CBvS. Één van de doelen  van het SSFS is om de economie te beschermen tegen de economische "boom and cut" cycli, die hierdoor optreden.

NIEUWSBERICHTEN